Sari direct la conținut

​Filme europene într-o grădină de vară de pe litoral, între 1-7 august, la Cinemascop

HotNews.ro
CINEMASCOP, 1-7 august, Foto: Centrul Ceh
CINEMASCOP, 1-7 august, Foto: Centrul Ceh

Filme europene într-o grădină de vară de pe litoral, între 1-7 august, la Cinemascop. Festivalul Cinemascop a debutat în 2018, în Grădina de vară din Eforie Sud, iar între 1-7 august 2019, această locaţie prinde viaţă din nou, odată cu a doua ediţie. În fiecare zi vor avea loc ateliere de creaţie pentru copii, vor fi realizate picturi murale, o expoziţie foto va putea fivizitată, iar odată cu ora 21:00 încep proiecţiile de film.

Intrarea este liberă la toate activităţile, iar primii 200 de spectatori ce vin seara la film primesc o bere cehă cadou!

Cinemascop revine pentru a oferi ocazia celor aflaţi în Eforie Sud, dar şi celor dornici să reviziteze un astfel de cinematograf, cât şi celor care, poate, fac cunoştinţă pentru prima dată cu atmosfera de grădină de vară. În fiecare dintre cele 7 zile de festival vor avea loc ateliere de creaţie pentru copii, între orele 16:00-19:00, când grădina poate fi vizitată de orice curios, ce va avea şansa de a admira o expoziţie foto care pune în contrast trecutul şi prezentul staţiunii Eforie Sud, va putea savura un burger, un waffle şi un pahar de vin Jidvei în zona cu food truck-uri şi sigur nu va putea rata cele două picturi murale ce vor fi realizate pe pereţii exterior ai grădinii.

Odată cu lăsarea întunericului, ecranul se luminează din nou, pentru că la ora 21:00 încep proiecţiile! Fiecare seară aduce câte un lungmetraj, iar înainte de acesta va fi proiectat un scurtmetraj din campania EUandME, a Reprezentanţei Comisiei Europene în România, urmat de o animaţie cehă scurtă. Ca şi anul trecut, pe 1 august, festivalul debutează cu un film italian, oferit de Instititul Italian de Cultură. Comedia romantică Femeile din viaţa mea (r. Fausto Brizzi), ni-l prezintă pe Andrea, un bărbat care s-a săturat ca fetele să îl părăsească după ce îi cunosc familia, formată exclusiv din femei, astfel că atunci când o întâlneşte pe Giulia, începe un joc în care femeile din viaţa lui sunt înlăturate din povestea pe care i-o prezintă noii iubite.

În a doua seară, 2 august, spectatorii intră în lumea de familie a Anei Luisa, în filmul portughez Mama ştie cel mai bine (r. Nuno Rocha), venit din partea Institutului Camões București. Ana Luisa îşi reuneşte familia pentru a celebra aniversarea tatălui ei. În acelaşi timp, un fenomen ciudat are loc. Membrii familiei deapănă amintiri, în timp ce Ana Luisa se afundă în acestea şi, dintr-o dată, realizează că îşi poate schimba trecutul, astfel influneţând prezentul.

Sâmbătă, 3 august, este o seară de aventură, fiind proiectat filmul maghiar Kincsem –Pariul secolului (r.Gábor Herendi). Povestea se învârte în jurul lui Erno Blaskovich, aparent un pierde-vară, care a pierdut totul în urma revoluției din anul 1848. Eleste pasionat de cai, iar când calul Kincsem apare în viaţa sa, acesta îşi descoperă un nou scop în viaţă. Astfel, Erno are o șansă să recâștige tot ceea ce pierduse: iubire, faimă și răzbunare. Filmul a fost oferit festivalului de către Institutul Balassi.

A patra zi de festival, 4 august, aduce pe ecranul grădinii de vară un film ce va fi îndrăgit atât de cei mici, dar şi de adulţi. Este vorba de animaţia cehă Aventuri fără pereche (r. Galina Miklínová), distribuită în România de Freealize. Îi veţi întâlni pe mâncăcioșii de șosete, nişte creaturi pe care oamenii nu le pot vedea, responsabile pentru dispariția șosetelor. Ei mănâncă doar câte o șosetă, lăsând perechile… desperecheate. Viața acestor mici personaje este o aventură continuă. Îți trebuie curaj să găsești o familie cu multe șosete și să înveți să trăiești cu oameni prin preajmă. Iar eroii noștri nu duc lipsă de curaj!

Lunea (5 august) e zi de sărbătoare la Cinemascop! Organizatorul festivalului, Centrul Ceh Bucureşti, aduce filmul cehoslovac Balul Pompierilor, al faimosului regizor Miloš Forman. Filmul, realizat în 1967, a fost extrem de controversat la acea vreme, satirizând regimul, ceea ce a dus la interzicerea sa. Departamentul pompierilor dintr-un orăşel de provincie dă o petrecere mare pentru a celebra a 86-a aniversare a fostului lider. Întregul oraş este invitat, dar lucrurile nu merg conform planului. Cineva fură premiile de la loterie, iar candidatele la concursul de frumuseţe organizat cu această ocazie nu prea vor să participe sau nici nu sunt din cale-afară de frumoase.

Penultimul film, ce va fi proiectat marţi, 6 august, este un film suedez, dar a cărui acţiune se petrece pe o încântătoare insulă din Grecia -Tsatsiki, tata şi războiul măslinilor (r. Lisa James Larsson), din partea Ambasadei Suediei. Tatăl lui Tsatsiki este obligat să își vândă livada de măslini şi hotelul dintr-un sătuc din Grecia, însă acesta, alături de prietenii lui, Per-Hammar și Alva, sunt dispuși să găsească o modalitate prin care acest lucru să fie oprit iar livada să nu fie vândută unei corporații răuvoitoare.

Filmul de închidere, proiectat pe 7 august, este un documentar românesc în regia lui Corneliu Porumboiu-Fotbal Infinit, oferit de 42 KM FILM. Documentarul spune povestea lui Laurențiu Ginghină, un bărbat din Vaslui, orașul natal al regizorului, care este nevoit să renunțe la sport, după ce suferă o serie de accidente. Nemaiputând să joace fotbal, acesta vine cu o nouă teorie, a unei modalități de a practica acest jocîntr-un mod mai puțin violent. La o analiză mai atentă, documentarul este o metaforă a libertății individuale, care poate fi legată și de trecutul totalitar al României.

Participarea la proiecţii este liberă, în limita locurilor disponibile, iar primii 200 de spectatori primesc o bere cehă Budweiser Budvarcadou, însă sunt pregătite şi 400 de pungi de bomboane M&M’s pentru toţi doritorii de ceva dulce şi gratis.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro