Sari direct la conținut

Ingrijorari legate de islamizarea monumentului Sfanta Sofia din Istanbul, unde de la inceputul Ramadanului se recita din Coran zilnic

HotNews.ro
Sfanta Sofia, Foto: Eugen Stoica
Sfanta Sofia, Foto: Eugen Stoica

Inainte de sosirea zorilor, la Istanbul, in luna Ramadanului, un preot cu turban ingenuncheaza pe un covor pentru a recita versete din Coran. Nimic neobisnuit in aceasta scena daca nu ar avea loc in Sfanta Sofia, care, oficial, este un muzeu, scrie AFP.

Construita la intrarea in stramtoarea Bosfor, aceasta minune a arhitecturii a starnit deseori polemici intre musulmani si crestini. Construita in Imperiul Bizantin, a fost mai intai biserica in care erau incoronati imparatii, inainte de a fi transformata in moschee, dupa cucerirea otomana din 1453, si care au construi minarete in jurul domului bizantin.

In anii 30, edificiul a fost transformat in muzeu, sub regimul laic al lui Mustafa Kemal Ataturk.

Dar, de la ajungerea la putere, in 2002, a partidului islamo-conservator (AKP) al actualului presedinte Recep Tayyip Erdogan, se inmultesc temerile legate de o reconversie a Sfintei Sofii in moschee, pentru a face din ea simbolul unei Turcii care se afirma tot mai mult ca natiune musulmana.

Anul trecut, un oficial religios a citit versete ale Coranului pentru prima oara de cand Sfanta Sofia a devenit muzeu, in urma cu 85 de ani, cu ocazia inaugurarii unei expozitii.

Dar, pentru Ramadanul din acest an, autoritatile au mers mai departe: televiziunea publica difuzeaza in fiecare zi, in direct, recitari din Coran efectuate de un imam turc. Niciodata Sfanta Sofia nu a fost utilizata de o maniera atat de intensiva dupa desacralizarea sa.

Initiativa a declansat o reactie furioasa in Grecia ortodoxa, care acuza de ani de zile islamizarea Sfintei Sofia.

„Initiative de acest gen nu sunt compatibile cu democratii moderne si societati laice”, a denuntat ministerul grec de externe.

Si Departamentul american de Stat a reactionat, „incurajand guvernul turc sa pastreze Sfanta Sofia de o maniera care sa respecte traditiile sale si complexitatea istoriei sale”.

Mai multi oficiali turci, printre care si un recent ministru al Culturii, si-au exprimat dorinta de a vedea Sfanta Sofia redevenind moschee.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro