Sari direct la conținut

VIDEO Bulgaria: Botez al focului controversat pentru unitatea anti-corupție – O primărița a fost ținută încătușată mai multe ore pe o stradă în centrul Sofiei

HotNews.ro

O primăriță de sector din Sofia, capitala Bulgariei, acuzată ca a luat mită 500.000 de euro, a fost ținută încătușată mai multe ore pe o stradă din centrul capitalei țării vecine, în fața camerelor de luat vederi, în urma unei operațiuni a noii unități specializate de luptă împotriva corupției, stârnind dezbateri intense, scrie AFP.

Desisava Ivanceva a fost reținută marți. Este vorba despre una dintre primele operațiuni gestionate de unitatea judiciară anticorupție creată la începutul anului de către guvernul bulgar. Bulgaria, care asigură în prezent președinția rotativă a UE, este presată de Bruxelles de ani de zile să lupte împotriva acestui flagel, care plasează țara pe ultimul loc în rândul celor 28 de state membre în ceea ce privește combaterea corupției.

Cotidianul de opoziție Sega a calificat joi drept „demonstrativ și umilitor” modul în care a fost reținut acest ales local, alături de doi prezumtivi complici, având asupra lor 70.000 de euro.

„Această arestare demonstrativă nu are nimic de-a face cu dreptul. O luare de mită se dovedește în momentul primirii banilor și nu într-o mașină, după o cursă de urmărire în centrul orașului”, afirmă avocatul Nikolay Hadjiguenov.

Vicepremierul însărcinat cu justiția, Ekaterina Zaharieva, a admis că „limitele au fost un pic depășite”, atrăgând replica imediată a procurorului general Sotir Țațarov.

„Care e sensul acestei declarații (…) în condițiile în care e vorba de prima investigație comună a unei infracțiuni grave de corupție!”, a afirmat procurorul general, care a acuzat „un decalaj între declarațiile oficiale și așteptările reale” în materie de luptă împotriva corupției.

Primărița este acuzată că s-a înțeles cu un antreprenor să primească 500.000 de euro mită pentru avansuri în ceea ce privește un dosar de construcție, potrivit parchetului.

Guvernul bulgar a fost presat de Comisia Europeană să adopte o nouă lege anticorupție înainte ca țara să preia președinția UE.

Această lege, votată în decembrie, a creat o nouă unitate însărcinată să ancheteze oficiali de rang înalt, veniturile lor și eventuale conflicte de interese. Decizia a fost imediat criticată de șeful statului, susținut de opoziția socialistă, care a apreciat că noua instituție va fi „ineficientă”.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro