Italia: Un draft al acordului de guvernare dintre populiști și extrema dreaptă a evocat ieșirea din zona euro / Bursa din Milano, în scădere
Ieșirea din zona euro, renegocierea tratatelor europene, anularea a 250 de miliarde de euro din datoria Italiei la BCE figurează, printre alte măsuri, într-un draft al „contractului de guvernare” între Liga (extrema dreaptă) și M5S (populiști) publicat de Huffington Post.
Confirmată pentru AFP de o sursă apropiată M5S, această versiune datând de luni dimineața este însă „depășită” și a fost „amplu modificată”, au precizat într-un comunicat cele două formațiuni, ale căror negocieri continuă pentru formarea unui guvern antisistem în Italia.
Printre numeroasele măsuri evocate în acest document de 39 de pagini figurează introducerea de măsuri „tehnice de natură economică și juridică, care să permită statelor membre să iasă din Uniunea monetară și să-si recapete suveranitatea monetară”.
Un alt pasaj evocă posibilitatea de a cere Băncii Centrale Europene (BCE), condusă de italianul Mario Draghi, să anuleze circa 250 de miliarde de euro din datoria italiană deținută sub formă de obligațiuni de stat de instituția cu sediul în Frankfurt.
O altă măsură preconizată: formarea unui „comitet de conciliere”, o structură legată de partide și paralelă cu guvernul, însărcinată cu reglarea eventualelor dezacorduri între cele două forțe politice.
Textul a stârnit o avalanșă de comentarii în presă, ziariștii și experții criticând în special „naivitatea” sa.
Nici piețe financiare nu au apreciat ideile: Bursa din Milano a deschis miercuri în scădere cu 0,75%, cea mai slabă evoluție în rândul principalelor burse europene, în timp ce spread-ul – ecartul între rata dobânzii pentru împrumuturile italiene și germane pe zece ani – a deschis la 137 de puncte, față de 131 marți seara.
M5S și Liga au încercat să calmeze spiritele explicând că versiunea pe care se lucrează în prezent nu corespunde „cu cea care a fost publicată”.
Numeroase aspecte au fost „schimbate radical” în special în privința euro, iar cele două părți au „decis să nu pună în discuție moneda unică”, au susținut cele două partide.