Serbia și Kosovo reiau negocierile pentru normalizarea relațiilor bilaterale
Preşedinţii sârb şi kosovar, Aleksandar Vucic şi Hashim Thaci, reiau astăzi, la Bruxelles, convorbirile care vizează normalizarea relaţiilor dintre Belgrad şi Pristina, în vederea ajungerii la un acord în cursul anului viitor, transmite dpa, citat de Agerpres.
Uniunea Europeană mediază negocierile dintre Serbia şi Kosovo, oferindu-le acestora perspectiva aderării la blocul comunitar cu condiţia depăşirii divergenţelor actuale dintre ele.
”Cred că există o şansă reală ca preşedinţii Vucic şi Thaci să poate ajunge la un acord care să trateze toate problemele rămase deschise. Anul viitor se împlinesc 20 de ani de la izbucnirea războiului din Kosovo. Cred că este timpul să se pună capăt acelui conflict”, a declarat luni şefa diplomaţiei europene Federica Mogherini.
Kosovo şi-a declarat independenţa în februarie 2008, aceasta fiind recunoscută până în prezent de 23 dintre cele 28 de state membre ale UE.
Ţările membre care nu au făcut acest lucru sunt Spania, România, Slovacia, Grecia şi Cipru.
Negocierile sârbo-kosovare mediate de Bruxelles au dus la un acord cadru în 2013. Totuşi, fiecare parte susţine că cealaltă îşi încalcă angajamentele în domenii precum energia, învăţământul şi drepturile minorităţii sârbe din Kosovo.
Pentru depăşirea acestui impas, şeful statului sârb a avansat recent ideea unui schimb de teritorii, oferind o parte din zona de sud a Serbiei populată masiv de etnici albanezi în schimbul anexării părţii de nord a Kosovo dominate de etnici sârbi. Iniţial Hashim Thaci a părut să sprijine propunerea, dar ulterior şi-a schimbat atitudinea ca urmare a opoziţiei partenerului său din coaliţia aflată la conducere la Pristina, premierul Ramush Haradinaj.