De la camera de chat la camera de judecată: Mișcarea #MeToo în China
Când o fostă stagiară a postului național de televiziune din China a scris în iulie că a fost hărțuită sexual de unul dintre cei mai cunoscuți prezentatori TV din țară, povestea sa a ajuns populară pe rețelele de socializare într-o țară în care reacția la cazurile de hărțuire devine tot mai vehementă, informeazăReuters.
Cazul tinerei va ajunge acum în fața judecătorilor. Tânăra de 25 de ani a declarat pentru Reuters că a primit o citație de la judecătoria din districtul Haidian din Beijing prin care era informată că a fost dată în judecată de Zhu Jun pentru distrugerea reputației și a stabilității psihice.
Citație a primit și o prietenă a acuzatei, Xu Chao, care a popularizat mesajul acuzatei în mediul online.
Zhu cere ca cele două femei să își ceară scuze în mediul online și într-un ziar național și să plătească o compensație în valoare de 95 254 $, dar și costurile financiare presupuse de proces.
Xianzi a intentat, însă, propriul proces împotriva lui Zhu pentru ,,încălcarea drepturilor de personalitate”. Drepturile de personalitate sunt acele drepturi care, în legea din China, fac referire la demnitatea personală.
China nu are o lege care să interzică hărțuirea sexuală. Cu toate acestea, Parlamentul chinez a anunțat pe data de 27 august că ia în considerare introducerea unor anexe la Codul Civil prin care să li se permită victimelor să intenteze proces împotriva celor care hărțuiesc sexual subordonați.