Olanda a expulzat patru agenți secreți ai Rusiei, care încercau să penetreze rețeaua Organizația pentru Interzicerea Armelor Chimice
Serviciul olandez de informații a dejucat o operațiune a Rusiei care a vizat în aprilie Organizația pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC) cu sediul la Haga și a expulzat patru agenți secreți ruși, a anunțat joi ministrul Apărării, Ank Bijleveld, citat de AFP.
Un computer care aparținea unuia dintre agenții ruși era legat la Brazilia, Elveția și Malaezia.
În ceea ce privește această ultimă țară, conținutul datelor era legat de ancheta privind prăbușirea zborului MH17 al Malaysia Airlines, doborât în 2014 în estul Ucrainei de o rachetă BUK atribuită Rusiei.
La jumătatea lunii septembrie, presa olandeză anunța că doi prezumtivi spioni ruși, suspectați că au vrut să pirateze un laborator elvețian asociat în ancheta Skripal, au fost arestați în Olanda și expulzați în Rusia în primăvara acestui an.
Cei doi bărbați au fost arestați la Haga de serviciile militare de informații ale Olandei (MIVD), potrivit cotidianului NRC, care a efectuat o anchetă în colaborare cu ziarul Tages-Anzeiger.
Potrivit NRC, cei doi agenți ai serviciilor rusești dispuneau de echipamente pentru penetrarea în rețeaua informatică a laboratorului Spiez, institutul elvețian pentru protecția împotriva amenințărilor și riscurilor atomice, biologice și chimice.
Situat în cantonul Berna, acest laborator a fost însărcinat de Organizația pentru interzicerea armelor chimice (OIAC) să analizeze eșantioane prelevate la Salisbury, în sudul Angliei, unde fostul spion rus Serghei Skripal și fiica sa au fost otrăviți cu agentul neurotoxic Noviciok, în martie.
În momentul în care cei doi bărbați au fost arestați, laboratorul ajuta OIAC și în ancheta privind folosirea armelor chimice în Siria, a arătat NRC.
„Cazul spionilor ruși descoperiți la Haga și apoi expulzați este cunoscut autorităților elvețiene”, a declarat Isabelle Graber, purtător de cuvânt al Serviciului de informații al țării (SRC).
Potrivit NRC, cei doi spioni erau agenți ai serviciului militar de informații (GRU). Nu este vorba de aceleași persoane cu cele suspectate pentru atacul chimic din Salisbury, care ar face parte tot din GRU, a precizat ziarul.