Poliția turcă arestează 13 activiști pentru drepturile omului în urma protestelor din 2013
Poliția turcă a reținut vineri 13 persoane, inclusiv doi academicieni proeminenți, în cadrul unei anchete împotriva activistului pentru drepturile omului Osman Kavala, acuzându-i că l-au urmat în încercarea de a înlătura guvernul prin proteste în masă din 2013, relatează Reuters citată de Mediafax.
Kavala, un cunoscut lider al societății civile, a fost arestat cu un an în urmă, pentru încercarea de a răsturna guvernul, despre care autoritățile spun că a început cu acele demonstrații și a culminat cu o încercare de lovitură de stat în iulie 2016.
Polițiștii au declarat că cei arestați vineri sunt acuzați că au complotat împreună cu Kavala pentru a provoca tulburările din mai 2013, care au început precum demonstrații împotriva planurilor de dezvoltare urbană a Parcului Gezi din Istanbul și s-au transformat în proteste antiguvernamentale la nivel național.
Cel puțin 10 persoane au murit, iar alte câteva mii au fost rănite într-o reprimare guvernamentală a demonstrațiilor, care în acel moment erau cele mai mari împotriva vreunui guvern al lui Tayyip Erdogan, acum președinte, care atunci intra în cel de-al doilea mandat de prim-ministru.
Kavala a fost acuzat că a încercat să folosească forța pentru a înlătura guvernul sau pentru a împiedica îndeplinirea sarcinilor sale, a spus poliția. Procurorii au ordonat arestarea a 20 de persoane în total acuzați că au acționa împreună cu el. Pentru aceste acuzații ar putea primi o condamnare pe viață.
„Individul a avut ca scop răspândirea incidentelor din Parcul Gezi în toată Turcia și crearea unei atmosfere de haos și dezordine în țară în general”, a anunţat poliția din Istanbul într-un comunicat.
Grupurile pentru drepturile omului și membrii Parlamentului European au cerut în mod repetat țării membre NATO să îl elibereze pe Kavala. O condamnare împotriva lui nu a fost încă emisă.
Vineri, Uniunea Europeană a cerut eliberarea imediată a „tuturor celor reținuți fără un proces echitabil”.
Departamentul de Stat al SUA s-a arătat „foarte îngrijorat” de arestarea acestora și a cerut Turciei să respecte „drepturile omului și libertățile fundamentale și să îi elibereze pe cei deținuţi în mod arbitrar”.
Avocatul unuia dintre suspecți a declarat că cei doi academicieni reținuți vineri sunt Turgut Tarhanli, decanul facultății de drept din cadrul Universității Bilgi din Istanbul, și Betul Tanbay decanul Universității Bogazici, care a fost ales în acest an în funcția de vicepreședinte al Societății Matematice Europene.