Sari direct la conținut

Fiecare rezident al Beijingului va avea o evaluare personalizată pe baza comportamentului său social până în 2020: Cetățenii cu ”note mici” ”nu vor putea face niciun pas”

HotNews.ro
Beijing, Foto: publicdomainpictures.net
Beijing, Foto: publicdomainpictures.net

Planul Chinei de a-și judeca fiecare dintre cei 1,3 miliarde de cetățeni pe baza comportamentului social este cu un pas mai aproape de realitate, în contextul în care Beijingul este gata să adopte un program care vizează atribuirea fiecărui rezident o evaluare personalizată, relatează Bloomberg.

Capitala Chinei va extrage date din mai multe departamente pentru a recompensa sau pedepsi 22 de milioane de cetățeni pe baza acțiunilor sau reputației lor până la sfârșitul anului 2020, potrivit unui plan postat luni de guvernul municipal al Beijingului. Cei cu așa-zisul credit social mai bun vor obține beneficiile unui ”program verde”, în timp ce rezidenții care încalcă legile vor găsi viața mai dificilă.

Proiectul va imbunătăți sistemul listelor negre, astfel încât oamenii care nu vor fi considerați de încredere ”nu vor putea fi capabili să facă un singur pas”, potrivit planului guvernului.

China are o lungă experință cu sistemele care evaluează cetățenii, recompensând comportamentele considerate pozitive cu servicii simplificate, în timp ce pedepsesc comportamentele negative cu restricții și sancțiuni. Criticii spun că o asemenea mișcare este plină de riscuri și ar putea duce la sisteme care reduc oamenii la niște foi matricole.

Potrivit planului, diferite agenții vor lega bazele de date pentru a avea o imagine detaliată asupra fiecărui rezident și asupra interacțiunilor acestuia. Planul prevede colaborarea între agențiile de turism, autoritățile de business și autoritățile de transport.

Urmărirea comportamentului indivizilor a devenit în China mult mai ușoară, în timp ce economia se îndreaptă din ce în ce mai mult către online. Conturile sunt în general legate de numerele telefoanelor mobile.

Varianta finală a sistemului național de credit rămâne incertă, dar odată ce țara forțează rețelele și furnizorii de internet să înlăture anonimitatea, iar sistemele de recunoaștere facială devin din ce în ce mai populare, autoritățile cel mai probabil vor avea calea aproape liberă în a-i găsi pe toți cei care ar putea încerca să încalce legile și de a-i pedepsi.

Eforturile Beijingului reprezintă poate unele dintre cele mai ambițioase dintre cele mai ambițioase din China, dar zeci de orașe se îndreaptă către programe similare.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro