Vladimir Putin i-a cerut Angelei Merkel să facă presiune asupra Ucrainei, pentru a evita un act „nesăbuit”
Rusia a avertizat marți Ucraina față de orice act „nesăbuit”, după decizia Kievului de a instaura legea marțială ca răspuns la confiscarea a trei nave ucrainene de către Moscova, scrie AFP, care notează că Vladimir Putin i-a cerut cancelarului german Angela Merkel să facă presiune asupra autorităților ucrainene, scrie AFP.
Este prima confruntare deschisă între Moscova și Kiev după anexarea peninsulei ucrainene Crimeea de către Rusia, în 2014, și izbucnirea unui conflict armat în estul Ucrainei între forțele guvernamentale și separatiștii susținuți de Rusia, un conflict soldat cu peste 10.000 de morți.
Parlamentul ucrainean a votat luni introducerea legii marțiale în regiunile de graniță ale Ucrainei, după ce Rusia a capturat duminică trei nave ucrainene în largul Crimeii, cei 24 de marinari aflați la bord fiind luați prizonieri.
Președintele ucrainean Petro Poroșenko a explicat această inițiativă, fără precedent după independența acestei foste republici sovietice în 1991, prin „amenințarea extrem de ridicată” a unei ofensive terestre rusești.
Rusia susține că a acționat „în strictă conformitate cu dreptul internațional” și a acuzat navele ucrainene că au intrat ilegal în apele teritoriale rusești, în largul Crimeii, un act calificat drept „provocare”.
Într-o discuție telefonică cu cancelarul german, în noaptea de luni spre marți, președintele rus Vladimir Putin și-a exprimat „preocuparea serioasă” legată de instaurarea legii marțiale în Ucraina și a denunțat „o încălcare grosolană a normelor internaționale de drept” de către Kiev.
„Campanie electorală”
Vladimir Putin a spus că speră ca „Berlinul va putea influența autoritățile ucrainene pentru a le descuraja de la acte ulterioare nesăbuite”, potrivit unui comunicat al Kremlinului.
În opinia sa, „este evident că toate acestea au fost făcute în legătură cu campania electorală din Ucraina” unde sunt prevăzute alegeri prezidențiale în primăvara lui 2019.
Incidentul intervine și cu câteva zile înaintea summitului G20 din Argentina unde Vladimir Putin ar urma să discute cu Donald Trump.
Diplomația rusă a acuzat Kievul că încearcă să „creeze un pretext pentru a întări sancțiunile” UE și ale Washingtonului împotriva Rusiei.
Legea marțială, care va intra în vigoare miercuri dimineața în Ucraina în zece regiuni de graniță, în special cu Rusia, Belarus și în proximitatea mării Azov, dar și la granița transnistreană, va permite autorităților ucrainene, timp de o lună, să mobilizeze cetățenii, să cenzureze presa și să limiteze manifestările publice.
În ce regiuni se aplică legea marțială:
- Vinița
- Lugansk
- Mykolaiv
- Sumy
- Odesa
- Harkov
- Cernihiv
- Donețk
- Zaporijia
- Herson
- apele interioare din zona Marea Azov-Strâmtoarea Kerci.
„Este potențial periculos deoarece astfel de acțiuni ar putea conduce la o escaladare a tensiunilor”, în special în Donbas, în estul Ucrainei, a susținut marți purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.
Incidentul dintre paza rusească de coastă și navele ucrainene a avut loc duminică seara, în Marea Neagră, în timp acestea din urmă încercau să intre în strâmtoarea Kerci pentru a pătrunde în marea Azov, crucială pentru exportul de cereale sau de produse din oțel ale Ucrainei.
„Provocare”
Marinarii capturați urmează să fie prezentați marți și miercuri în fața unui judecător din Simferopol, în Crimeea, care ar putea ordona plasarea lor în arest preventiv, a declarat delegata pentru drepturile omului din peninsulă, Liudmila Liubina.
Luni seara, presa rusă a difuzat extrase video din interogatoriile marinarilor capturați în care un bărbat prezentat drept un căpitan spune că deplasarea navei sale a fost o „provocare”, repetând versiunea faptelor avansată de Moscova.
Comandantul marinei ucrainene, Igor Voroncenko, a calificat declarațiile drept „minciuni” „sub presiune”.
La rândul său, Serviciul Ucrainean de Securitate (SBU), serviciile secrete, a recunoscut marți într-un comunicat că unii dintre „ofițerii” săi se aflau la bordul navelor confiscate de ruși.
Aceste incidente nu sunt decât o nouă etapă în lenta creștere a tensiunilor în jurul strâmtorii Kerci care separă peninsula Crimeea de teritoriul rusesc.
Rusia revendică controlul asupra acestei strâmtori, unica trecere maritimă între marea Neagră și marea Azov.