Premierul albanez remaniază cabinetul pe fondul protestelor studenţeşti şi anticorupţie
Premierul albanez Edi Rama a remaniat vineri opt miniştri din cabinetul său în contextul valului de proteste studenţeşti şi anticorupţie şi a cerut guvernului său să se gândească mai bine cum să-şi tranforme mandatul într-unul de realizări, relatează Reuters citat de Agerpres.
Studenţii care doresc o înjumătăţire a taxelor şi o dublare a bugetului pentru învăţământul universitar protestează cu miile de la începutul lui decembrie şi au anunţat că nici măcar nu vor discuta cu autorităţile dacă guvernul nu le acceptă integral revendicările.
Din ultima parte a lunii noiembrie protestează şi locuitorii ale căror case sunt programate pentru demolare pentru a face loc unui drum de centură în jurul capitalei Tirana, înfuriaţi de ilegalităţile comise în procesul de licitaţie a lucrării.
Partidul democrat de opoziţie s-a alăturat protestelor şi, deşi guvernul a acceptat că licitaţia a fost ilegală şi a anulat-o, a cerut ca guvernul să demisioneze.
Cu prilejul anunţării remanierii, Rama a făcut apel la Partidul socialist să vadă schimbările drept „parte a unei reflecţii necesare privind transformarea acestui mandat într-unul de realizări care să ne aducă şi un al treilea mandat”.
Una dintre cauzele protestelor studenţilor este presupusa corupţie din birocraţia din domeniul educaţiei.
Ministrul educaţiei a fost înlocuit cu un adjunct, a cărui primă sarcină va fi să-i calmeze pe studenţi, care urmează să iasă din nou în stradă pe 7 ianuarie.
Rama a cerut partidului său să discute cu cei care sunt nemulţumiţi, „să dezvolte capacităţile” şi să interzică nepotismul în administraţia publică.
Neimpresionaţi de schimbări, studenţii au lăsat un volan rupt şi o copie a constituţiei la biroul lui Rama. Prim-ministrul şi-a făcut campanie pentru un al doilea mandat anul trecut cerându-le albanezilor să-i permită să fie „singur la volan”, fără povara unor aliaţi de coaliţie.
„Volanul este un simbol al accidentelor pe care Rama le-a provocat ca premier, în timp ce constituţia este menită să-i reamintească de încălcarea dreptului fiecărui albanez la educaţie superioară”, au declarat organizatorii protestului.
Printre schimbările din cabinet este numirea lui Anila Denaj, fost oficial al Ministerului de Finanţe şi director de bancă care în prezent conduce fondul pentru asigurări medicale obligatorii, în locul lui Arben Ahmetaj, ca titular al portofoliului pentru finanţe şi economice.
Belinda Balluku va deveni ministru al energiei, în locul lui Damian Gjiknuri, iar adjunctul ministrului de externe, Gent Caka, va deveni şel al diplomaţiei, în locul lui Ditmir Bushati.