În Marea Britanie, popularitatea drapelului UE a coborât în bernă
Cu șase săptămâni înainte de programatul Brexit, cererile pentru drapelul european au scăzut cu 90% la magazinul de steaguri din Knaresborough, lăsând loc cererilor pentru Union Jack, drapelul Regatului Unit, relatează AFP.
”Am observat o scădere majoră”, a spus pentru AFP Andy Ormrod, directorul atelierului.
Compania sa a resimțit o scădere cu 90% a vânzărilor la steagul cu 12 stele aurii și fundal albastru, din momentul referendumului privind ieșirea Marii Britanii din UE, în iunie 2016.
La polul opus, vânzările la Union Jack au crescut cu 75% de vara trecută, spune directorul atelierului, care a votat și el pentru Brexit.
Până în ultimul deceniu, Regatul Unit a fost reticent chiar și față de afișarea steagului propriu, potrivit Graham Bartram, vexilolog la centrul londonez dedicat cercetării drapelelor.
Acesta este de părere că această ”moderație” are mai multe explicații, printre care și dorința de a minimiza manifestațiile explicite de patriotism într-o țară cu un trecut imperialist.
De fapt, până în 2007, era ilegală afișarea unui steag european sau străin fără obținerea unei autorizații, inițiativa fiind considerată ca reclamă.
O schimbare a legii a făcut ulterior simbolul european mult mai vizibil, dar după referendumul din 2016, o petiție pentru retragrea steagurilor cu embleme și logouri europene de pe clădirile britanice a strâns 20.000 de semnături.
Textul a fost prezentat în Parlament, dar respins de guvern, care a vrut ca simbolurile europene să rămână vizibile până la ieșirea din UE.
Situația ar urma să se schimbe cu 29 martie.
Purtătorul de cuvânt al Primăriei din Londra a anunțat că steagul european va fi înlăturat de la sediul instituției, dar nu a fost luată nicio decizie în acest sens în Parlamentul scoțian și cel galez