Sari direct la conținut

Erdogan pomeneşte o transformare a fostei biserici Sf. Sophia într-o moschee

HotNews.ro
Sfanta Sofia, Foto: Flickr
Sfanta Sofia, Foto: Flickr

Duminică, 24 martie, președintele turc Recep Tayyip Erdoğan a pomenit posibilitatea de a redenumi fosta bazilică Sfânta Sophia din Istanbul, în prezent muzeu, drept „Moscheea Hagia Sofia” după alegerile locale din 31 martie. Întrebat, în timpul unui interviu televizat, despre o posibilă admitere gratuită la Muzeul Hagia Sophia, șeful statului a răspuns: „Nu este imposibil … (…) Dar nu o vom face sub numele de ‘muzeu,’ ci sub cel de ‘Hagia Sophia’ „, potrivit La Libre, citat de Rador.

Remarca lui Erdoğan a provocat un „oh” de surpriză din partea jurnalistului care i-a pus întrebarea pe postul TGRT Haber.

Operă arhitecturală majoră construită în secolul al VI-lea şi aflată la intrarea în Strâmtoarea Bosfor și lângă Cornul de Aur, catedrala Sf. Sophia este în mod obișnuit subiect de controversă între creștini și musulmani, care îşi dispută paternitatea asupra ei.

Această biserică, în care au fost încoronați împărații bizantini, a fost transformată în moschee în secolul al XV-lea după ocuparea Constantinopolului de către otomani, în 1453.

Sub regimul laic al lui Mustafa Kemal Atatürk, ea fost dezafectată și transformată în muzeu, potrivit legii, pentru a „o oferi umanității”.

„Turiștii vin în valuri la Moscheea Albastră, plătesc ceva? (…) Ei bine, vom face același lucru cu Hagia Sofia”, a adăugat președintele Erdoğan, aflat în plină campanie electorală pentru alegerile locale din 31 martie, care se anunţă viu disputate în mai multe orașe importante, precum Ankara și Istanbul.

Statutul acestui monument, care ţine acum de Patrimoniului Mondial UNESCO și care estevizitat de milioane de turiști în fiecare an, continuă să irite pe cei mai militanţi dintre musulmanii din Turcia.

De la sosirea lui Erdoğan la putere, în 2003, activitățile legate de Islam au proliferat în Hagia Sophia, prin sesiuni de lectură a versetelor coranice sau prin rugăciuni colective în fața monumentului.

Grecia vecină, care monitorizează îndeaproape viitorul patrimoniului bizantin din Turcia, și-a exprimat în mod repetat îngrijorarea cu privire la inițiativele vizând repunerea în discuţie a Hagiei Sofia.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro