Sari direct la conținut

Matteo Salvini lansează un apel pentru o alianță a suveraniștilor la europarlamentare / Ce linii de fractură există între mișcările naționaliste

HotNews.ro
Matteo Salvini, Foto: Agerpres/EPA
Matteo Salvini, Foto: Agerpres/EPA

Liderul Ligii (extrema dreapta italiană) Matteo Salvini a lansat luni, la Milano, un apel pentru o alianță a naționaliștilor la alegerile europarlamentare din mai, un demers care se anunță însă dificil, scrie AFP.

„Suntem pe punctul de a ne extinde comunitatea, familia. Lucrăm pentru un nou vis european”, a lansat Salvini, alături de Jörg Meuthen, de la Partidul Alternativa pentru Germania (AfD), Olli Kotro, de la Adevărații finlandezi, și Anders Vistisen, de la Partidul popular danez.

„Astăzi, Uniunea Europeană reprezintă un coșmar pentru numeroși cetățeni și popoare”, a spus el, prezentând acest proiect.

„Lucrăm pentru a repune în centru munca, familia, securitatea, protecția mediului, viitorul tinerilor” cu „mișcări alternative” și „alianțe între democrat-creștini și socialiști” la putere de decenii la Bruxelles, a spus el.

Salvini a recunoscut că există diferențe între mișcările suveraniste, dar a argumentat că toate se bazează pe „identitate și tradiții”.

Marele summit din 18 mai

Acesta a acuzat „birocrații” și bancherii care guvernează Europa de „prea mult timp” că sunt „groparii visului european”, într-o conferință de presă organizată la un hotel de lux din Milano, în fața a circa 200 de ziariști.

Obiectivul este de a construi „grupul cel mai important din Parlamentul European”, a precizat Salvini, care a confirmat organizarea unui summit european în 18 mai la Milano. Marine Le Pen, șefa extremei dreapta franceze, este așteptată să participe.

În actualul Parlament, suveraniștii sunt divizați în trei grupuri (PPE, ENL și CRE). Liga lui Salvini și Adunarea națională a lui Le Pen sunt în grupul Europei națiunilor și libertăților (ENL), în timp ce finlandezii sunt în grupul Conservatorilor și Reformiștilor europeni (CRE).

Fidesz, partidul premierului ungar Viktor Orban, de care Salvini se declară foarte apropiat, este în Partidul Popular European (PPE, dreapta), de unde a fost însă recent suspendat.

Apare însă chestiunea leadershipului viitorului grup. Astfel, Le Pen va vizita în următoarele săptămâni partidele naționaliste „aliate” din Slovacia și Cehia, pentru a le susține campania.

Linii de fractură

Pe fond, în ciuda evidentelor similitudini – euroscepticism, ostilitate față de islamul politic, respingerea multiculturalismului de stânga – suveraniștii europeni rămân foarte diferiți.

Între AfD german, adept al economiei de piață, și viziunea protecționistă a RN francez, ecartul este mare. Italienii și polonezii marșează pe rădăcinile creștine ale Europei, dar RN, în numele laicității, nu face o prioritate din asta.

Iar naționaliștii polonezi sau finlandezi nu prea gustă elogiile adresate de Le Pen și Salvini președintelui rus Vladimir Putin.

Luni, Salvini a asigurat invitații săi cu nu sunt „nostalgici sau extremiști”, în timp ce Afd a repetat că barbaria nazistă a fost „cel mai rău capitol” în istoria Germaniei.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro