Atacurile îndreptate împotriva lucrătorilor din domeniul sănătății aflați în zone de conflict sunt în creștere
Numărul atacurilor înregistrate care au avut ca țintă lucrătorii din domeniul sănătății din zonele de conflict a crescut dramatic anul trecut, scrie Reuters.
Anul trecut au fost înregistrate 973 atacuri care au avut ca țintă lucrătorii din domeniul sănătății, pe teritoriul a peste 24 de zone de conflict. În urma acestora 167 de persoane au murit, potrivit raportului oferit de Safeguarding Health in Conflict Coalition.
În 2017 numărul atacurilor era mai mic cu 263.
Lucrătorii răniți au fost implicați în atacuri cu bombă, incendieri, jafuri armate în spitale și clinici sau răpiri. Lucrătorii care administrează vaccinuri au fost atacați pe teritoriul statului Afganistan, al Republicii Centrale Africane, al Republicii Democrate Congo, al Pakistanului, al Somaliei și al Sudanului, împiedicând accesul copiilor la vaccinul de imunizare împotriva poliomelitei.
Este încă neclar dacă această creșetere a numărului de atacuri înregistrate reprezintă o creștere reală a incidentelor sau dacă este vorba despre o înregistrare mai bună a lor.
Violenața ridică „obstacole semnificative în oprirea răspândirii virusului Ebola”, potrivit raportului, prin împiedicarea eforturilor campaniilor de prevenire a contactului cu virusul.
„Violența este legată în mod direct de inabilitatea de a aduce epidemia sub control”, a declarat Leonard Rubenstein președintele coaliției care a emis raportul.
Atacatorii din cele 23 de țări evaluate includ forțe gurvenamentale, forțe ale guvernelor străine, extremiști religioși și grupuri armate de rebeli.