Oficialii avertizează că Ebola se va extinde în R.D. Congo dacă atacurile din zonă continuă
Oficiali din domeniul sănătății avertizează că a doua cea mai mortală epidemie de Ebola din istorie ar putea scăpa de sub control în cazul în care atacurile lansate de gupările armate din Republica Democrată Congo asupra echipelor și infrastructurii medicale nu vor înceta, informează Mediafax, citând Al Jazeera.
Oly Ilunga Kalenga, ministrul Sănătății din Republica Democrată Congo, a declarat miercuri la Geneva că Guvernul țării sale face eforturi uriașe pentru a controla răspândirea virusului, în contextul unor atacuri din ce în ce mai dese asupra medicilor și spitalelor din regiunile afectate de această boală.
„Principala problemă urgentă cu care ne confruntăm în acest moment este cea legată de securitate”, a declarat acesta.
„De fiecare dată când are loc un atac asupra unei unități medicale sau împotriva personalului medical, rezultatul este acela că reacția noastră față de epidemie este întârziată și pierdem timp prețios în lupta împotriva acestui virus”, a adăugat el.
Comentariile lui Kalenga sunt asemănătoare cu cele ale autorităților internaționale din domeniul sănătății, care au avertizat în legătură cu o pandemie de Ebola, la doar trei ani după ce ultima astfel de epidemie a ucis peste 11.000 de persoane în Africa de Vest între 2014 și 2016.
„Luptăm împotriva unuia dintre cele mai periculoase virusuri din lume într-una dintre cele mai periculoase zone din lume”, a declarat Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății.
„Această epidemie este una dintre cele mai complexe probleme de sănătate publică dintre cele cu care ne-am confruntat vreodată. În cazul în care nu facem eforturi comune pentru a pune capăt acestei epidemii, riscăm ca aceasta să se extindă și mai mult și să devină din ce în ce mai agresivă”, a adăugat oficialul.
Epidemia de Ebola care afectează Republica Democrată Congo nu poate fi ținută momentan sub control și riscă să devină la fel de gravă precum cea care a afectat Africa de Vest între 2014 și 2016, potrivit mai multor experți și reprezentanți ai unor organizații umanitare. În ultima lună a fost înregistrată cea mai mare creștere a numărului de noi cazuri de Ebola de la începutul epidemiei, iar eforturile de combatere a acestei boli sunt îngreunate de infrastructura de sănătate slab dezvoltată, dar și de conflictele dintre grupările armate din regiune. Peste 1.600 de persoane au fost infectate cu virusul Ebola în regiunea North Kivu din Republica Democrată Congo, iar peste 1.000 de persoane au decedat din cauza acestei boli.
La zece luni de la declanșarea epidemiei, numărul de noi îmbolnăviri continuă să crească, iar mortalitatea este de aproximativ 67%, mult mai mare decât în cazul epidemiilor de Ebola anterioare.