Sari direct la conținut

Los Angeles Times: Noul "Lung Marş" al Chinei: în căutarea unei bătălii mai mari decât războiul comercial

HotNews.ro
Donald Trump si Xi Jinping, Foto: whitehouse.gov
Donald Trump si Xi Jinping, Foto: whitehouse.gov

O secvenţă de 10 minute transmisă de televiziunea chineză de stat în această săptămâna prezenta cadeţi ai Armatei Poporului de Eliberare escaladând pereţi înalţi, împingând anvelope imense, târându-se prin noroi şi scandând sloganuri de îmbărbătare în timp ce preşedintele Xi Jinping îndemna academia să se pregătească de luptă ca să câştige războiul zilelor de azi, relatează Los Angeles Times citat de Rador.

Războiul comercial cu Statele Unite nu a fost pomenit. Dar mesajul era clar: Beijingul e pregătit nu doar pentru prelungite bătălii pe tema comerţului, ci şi pentru o eventuală luptă geopolitică de o şi mai mare anvergură.

La sfârşitul săptămânii trecute, relatările din presa chineză au devenit extrem de naţionaliste. Referirile la demnitate naţională şi la capacitatea poporului chinez de a îndura orice greutăţi în confruntarea cu SUA subliniau cât de gravă a devenit situaţia.

Unii analişti au avertizat că al doilea Război Rece a început deja, date fiind întreruperea tratativelor comerciale dintre SUA şi China, survenită în această lună, şi decizia Washingtonului de a majora cu 25%, de la 10%, taxele impuse unor importuri chinezeşti în valoare de $200 miliarde şi de a interzice furnizorilor americani să facă vânzări destinate gigantului tehnologic chinez Huawei fără permisiunea guvernului.

Huawei, cel mai mare producător din lume în domeniul telecomunicaţiilor, depinde de cipurile şi de programele software americane. O decizie de marţi a Departamentului Comerţului, prin care vânzarea unor asemenea componente mai este permisă până pe 19 august, a fost considerată mai puţin o sancţiune pentru Huawei şi mai mult un avertisment adresat companiilor americane care fac afaceri cu Huawei.

În China, provincia Jiangxi, pe care preşedintele Xi a vizitat-o în această săptămână, e încărcată de simboluri: ea a fost punctul de pornire al Marşului cel Lung al Armatei Roşii din anul 1934, o odisee viu comentată din istoria Partidului Comunist, care a dus la ascensiunea lui Mao Tse-ting şi care este deseori folosită ca propagandă prin care poporului chinez i se cere să dea dovadă de curaj şi de putere de sacrificiu.

Xi le-a spus cadeţilor şi comandanţilor lor că China se confruntă cu un nou „Marş Lung”, prin asta el semnalând că autorităţile chineze se pregătesc pentru un război comercial prelungit şi se aşteaptă la o crescândă rivalitate militară şi geopolitică între primele două mari economii ale lumii.

„Acum pornim într-un nou Marş Lung şi trebuie să luăm totul de la capăt”, a spus el în ropote de aplauze.

Cu o zi înainte, Xi a vizitat o companie care produce piese din pământuri rare, cruciale în producţia de înaltă tehnologie, ceea ce a dus la speculaţii potrivit cărora China, principala sursă din lume a acestor elemente, ar putea interzice exportarea lor în SUA dacă războiul comercial se va agrava.

În această lună, Jin Canrong, profesor de relaţii internaţionale la Universitatea Populară din Beijing, a scris pe Guancha, o pagină de ştiri de pe internet deţinută de stat, că interdicţia le va oferi producătorilor chinezi de chipuri şansa de a progresa şi de a intra în concurenţă cu americanii – ceea ce ar avea consecinţe grave pentru pieţele din SUA.

„De îndată ce, în Statele Unite, se va termina cu chipurile cele mai sofisticate, se va termina şi cu Wall Street-ul”, a scris el.

Un alt pericol prezentat de acest război comercial e faptul că firme americane, precum Apple, ar putea fi victimele unor boicoturi naţionaliste.

Luni, Hu Xijin, redactor la ziarul de stat Global Times, a scris că a trecut de la un telefon iPhone la unul Huawei „din cauză că firma Huawei este opresată de guvernul american în mod nejustificat şi vreau să sprijin Huawei”.

Relatările presei chineze de stat pe tema războiului comercial care a început în iulie, atunci când Administraţia Trump a impus taxe unor importuri chinezeşti în valoare de $34 miliarde, au fost multă vreme reţinute în critici, sperând ca astfel să nu agraveze tensionarea relaţiilor. Acum însă situaţia s-a schimbat.

La sfârşitul săptămânii trecute, televiziunea chineză de stat şi-a schimbat programul obişnuit transmiţând trei filme antiamericane despre victoria chinezilor asupra Statelor Unite în Războiul Coreean.

Luni, China People’s Daily, un ziar de stat, a avertizat că acţiunile SUA riscă să readucă relaţiile celor două ţări în „era barbară”.

Marţi, un editorial, publicat de Agenţia de presă China Nouă, arăta că Statele Unite apelează la „agresiune comercială”, la o „logică a gangsterilor” şi la „legea junglei”, iar Washingtonul s-a compromis pe plan internaţional.

Într-un editorial apărut, săptămâna trecută, pe prima pagină din China People’s Daily, se afirma că chinezii „sunt la unison în hotărârea de a apăra interesele poporului nostru şi demnitatea naţiunii”.

Săptămâna această, Bill Bishop, de la Sinocism, un blog cu analize politice legate de China, scria că nu ţine minte să mai fi fost vreodată atât de pesimist în privinţa relaţiilor dintre SUA şi China.

„Dacă aş mai sta încă în China cu familia, mi-aş pregăti deja plecarea şi aş fi gata să plec oricând”, a scris el pe Twitter, duminică. „Traiectoria relaţiilor dintre SUA şi China este clară, iar acum arată că riscurile sunt mult mai mari chiar şi decât luna trecută”.

Rămâne însă dubios obiectivul Administraţiei Trump de a-şi înmulţi acţiunile îndreptate împotriva firmei Huawei.

Să fie oare o tactică de negociere care să ducă la un acord comecial cu China în care America să se afle într-o poziţie mai avantajoasă? Sau semnalează hotărârea Washingtonului de a rupe economia SUA de China şi de a împiedica ascensiunea inexorabilă a Chinei?

Oricum ar fi, potrivit analiştilor, pericolul îl reprezintă un nou război rece.

Următoarea şansă de a evita o asemenea spirală va surveni luna viitoare, la întâlnirea dintre Trump şi Xi în cadrul reuniunii la nivel înalt a Grupului celor 20 (G 20), programată în Japonia.

Între timp însă, situaţia continuă să se deterioreze.

Analiştii averttizaseră de luni de zile că există riscul ca războiul comercial să ducă la o extrem de gravă deteriorare a relaţiilor.

Într-un discurs din luna februarie, rostit la Centrul pentru Studii Strategice şi Internaţionale din Washington, Henry M. Paulson, fost secretar al Trezoreriei, avertiza că agravarea rivalităţii geopolitice dintre SUA şi China ar putea duce la apariţia unei „cortine de fier economice”, care va împărţi lumea.

„Temerile provocate de securitatea naţională se reflectă acum în toate aspectele relaţiilor noastre economice”, a spus el, după care a adăugat: „Iar pentru a contracara fenomenul, trebuie să ne îngrijoreze gândul că ceea ce a fost până acum o competiţie strategică sănătoasă ar putea duce în direcţii care ne-ar arunca într-un război rece declarat”.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro