Sari direct la conținut

În fața fluxului de imigranți, Donald Trump anunță taxe vamale pentru importurile din Mexic

HotNews.ro
Donald Trump, Foto: Wikipedia
Donald Trump, Foto: Wikipedia

Donald Trump a decis joi să recurgă la armamentul greu împotriva Mexicului, țară pe care o acuză de laxism în dosarul imigrației clandestine: SUA vor impune din 10 iunie taxe vamale pentru produsele importate de la vecinul din sud, scrie AFP.

Președintele american a anunțat că SUA vor aplica „taxe vamale de 5% pentru toate bunurile provenite din Mexic” iar aceste taxe vor „crește progresiv atât timp cât problema imigrației clandestine nu este rezolvată”.

Aceste taxe ar putea fi majoritate la 10% în 1 iulie și cu încă 5 puncte procentuale în fiecare lună până la limita de 25% în octombrie dacă Mexicul „nu oprește considerabil fluxul de străini ilegali care trec pe teritoriul său”, potrivit unui comunicat publicat de Casa Albă.

Președintele mexican, Andres Manuel Lopez Obrador, a lansat o invitație la dialog: „Vă informez că nu doresc confruntarea (…) Propun aprofundarea dialogului, căutarea de alternative la problema imigrației”, a scris el, într-o scrisoare adresată omologului său american.

Anunțul fusese anterior caracterizat drept „dezastruos” de către Mexic. „Această amenințare, aplicată, ar fi foarte gravă (…) Dacă acest lucru se va întâmpla, va trebui să reacționăm energic”, declarase Jesus Seade, un responsabil din ministerul Afacerilor externe însărcinat cu America de Nord.

Potrivit Washington Post, unii membri ai administrației americane se opun acestor taxe vamale – una dintre armele favorite ale președintelui Trump – temându-se că va pune în pericol procesul de ratificare al noului acord de liber schimb între Statele Unite, Mexic și Canada (AEUMC), care, paradoxal, a fost lansat în aceeași perioadă de guvernul american.

Donald Trump pregătise terenul, cu câteva ore înainte, anunțând că un grup record de peste o mie de clandestini a fost reținut după ce a trecut granița dintre Mexic și Statele Unite la El Paso, Texas.

Aceștia proveneau majoritar din Guatemala, Honduras și Salvador.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro