Irlanda a redus rata deceselor cauzate de accidente rutiere cu 31% în ultimii 8 ani
Uniunea Europeană și-a propus eliminarea accidentelor rutiere fatale până în 2050, un țel care ar putea deveni posibil cu ajutorul noilor tehnologii. Momentan autoritățile se confruntă cu o mulțime de obstacole, însă Irlanda a înregistrat o performanță semnificativă, scrie Forbes.
Săptămâna trecută, Consiliul european pentru Siguranța Transportului (ETSC) a oferit Irlandei un premiu pentru siguranța pe șosele, datorită îmbunătățirilor rapide. Rata deceselor cauzate de accidente rutiere a scăzut cu 31%, din 2010, iar cea mai abruptă scădere a avut loc în perioada 2017-2018, cu un procent de 6%.
ETSC a publicat un clasament al statelor membre, cu date strânse începând cu anul 2010. Irlanda este pe locul 2 în ceea ce privește siguranța rutieră, cu 30 de morți la un milioan de locuitori în 2018. UK se află pe primul loc, cu 27.5 morți la un milion de locuitori, tot anul trecut. Eleveția și Norvegia, deși nu sunt membre UE, dețin recordul pentru cele mai sigure drumuri din Europa.
În cadrul unui eveniment ținut la Bruxelles, ministrul Transporturilor din Irlanda, Shane Ross, a declarat că evoluția rapidă înregistrată se datorează legislației introduse de ultimele guverne.
„Ne-am uitat la patru cauze principale: viteza, condusul în stare de ebrietate, utilizarea telefonului mobil la volan, lipsa centurii de siguranță.”
Țara a scăzut pragul legal pentru condusul în stare de ebrietate în 2017, a creat camapanii de avertizare speciale pentru categoriile vulnerabile de șoferi și a introdus un test pentru „dimineața de după”, pentru a depista nivelul potențial periculos de alcool din sânge chiar și după ce șoferul dormise pentru a elimina alcoolul din organism.