Sari direct la conținut

Creierele diplomaților americani din Cuba "au suferit ceva" (cercetători)

HotNews.ro
Creierele diplomaților americani din Cuba "au suferit ceva" (cercetători)

Creierele a circa 40 de diplomați americani care au fost victimele unor fenomene misterioase în Cuba prezintă diferențe în raport cu un grup martor, a anunțat marți o echipă de cercetători care a analizat imagistica medicală, la cererea guvernului american, scrie AFP.

Studiul publicat de Jurnalul Academiei americane de medicină (Jama) și condus de o echipă de profesori și doctori de la Universitatea din Pennsylvania nu permite stabilirea unei cauze pentru simptomele observate la acești diplomați între sfârșitul lui 2016 și mai 2018.

Dar ele confirmă că „creierele lor au suferit ceva care a provocat aceste schimbări”, a declarat Ragini Verma, profesor de radiologie și specialist în imagistică medicală.

„Nu este imaginar”, a spus ea. „Ceva s-a produs într-adevăr în creierul lor. Tot ce pot spune este că adevărul rămâne de descoperit”.

„Ceea ce s-a întâmplat nu se datorează unui antecedent medical”, a adăugat cercetătoarea.

Între finalul anului 2016 și mai 2018, diplomați aflați la post în Havana, dar și membri ai familiilor lor, au suferit diverse afecțiuni printre care probleme de echilibru, amețeală, coordonare, mișcări ale ochilor, precum și anxietate și iritabilitate, descrise de victime drept o „ceață cognitivă”.

Statele Unite au rechemat majoritatea personalului diplomatic din Havana în septembrie 2017.

Unii dintre ei și-au revenit de atunci, dar alții sunt în continuare sub tratament, potrivit lui Ragini Verma.

Washingtonul nu a stabilit public natura fenomenului și nu a confirmat că ar putea fi vorba de enigmatice „atacuri acustice” sau cu microunde, așa cum a scris o parte a presei americane. Cuba a negat orice responsabilitate.

Canada a anunțat și ea 14 „victime”.

La cererea Departamentului american de Stat, 44 de diplomați americani și membri ai familiilor lor au fost trimiși începând cu jumătatea lui 2017 la centrul de traumatisme cerebrale al Universității din Pennsylvania pentru examinări RMN.

Cercetătorii au comparat rezultatele cu cele ale 48 de persoane dintr-un grup martor. Diferențele sunt statistic semnificative și privesc substanța albă a creierului, precum și cerebelul, partea care controlează mișcările.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro