Sari direct la conținut

Viktor Orban, criticat dur de opoziția din Ungaria după discursul de la Băile Tușnad

HotNews.ro
Viktor Orban, criticat dur de opoziția din Ungaria după discursul de la Băile Tușnad

Lideri ai partidelor de opoziție din Ungaria l-au criticat dur pe premierul Viktor Orban în legătură cu discursul său de la Universitatea de Vară „Tusvanyos” de la Băile Tuşnad, relatează agenția de știri MTI, preluată de Mediafax.

Europarlamentarul socialist Istvan Ujhelyi l-a acuzat pe premierul ungar că a creat „un stat mafiot cleptocratic”, adăugând că retorica lui Orban nu poate masca faptul că familia și apropiații săi „au acumulat averi fără precedent”.

„Orban a declarat război Europei care aderă la valorile sociale (…) în același timp în care neglijează în totalitate problemele de zi cu zi ale maghiarilor care muncesc”, a completat Ujhelyi.

Ferenc Gyurcsany, liderul Coaliției Democratice (DK), a transmis că lupta de un deceniu a lui Orban „nu este despre nimic altceva decât subjugarea ungurilor în fața puterii lui dictatoriale şi crearea unui sentiment de amenințare constantă”.

Peter Jakab, un lider al partidului naționalist Jobbik, a declarat că „a devenit literalmente un măcelar al națiunii, neinteresat de nimic altceva decât de goana sa nebunească pentru putere”. Orban este pregătit să sacrifice Ungaria pentru a-și atinge acest obiectiv, a afirmat Jakab, acuzându-l pe premier că a izolat maghiarii de restul Europei.

Ungaria a creat un stat democrat creştin, menţinând principiile democratice, dar respingând liberalismul, a declarat premierul Viktor Orban la Universitatea de Vară „Tusvanyos” de la Băile Tuşnad, subliniind că naţiunea ungară este capabilă să fie independentă.

Ungaria a fost reorganizată într-un „stat democrat creştin unic”. „Toate democraţiile sunt prin natură liberale, iar creştin-democraţia trebuie să fie, de asemenea, liberală. Dar democraţia liberală a fost viabilă atât timp cât a avut un efect pozitiv asupra omenirii”, prin garantarea libertăţilor personale şi a proprietăţii private. „Însă de când a început să rupă legăturile dintre oameni şi realităţile vieţii, de când a început să pună sub semnul întrebării identitatea de gen, să devalorizeze identitatea religioasă şi să considereze redundantă afilierea naţională, conţinutul (democraţiei liberale -n.red.) s-a schimbat radical. Acesta este spiritul ultimilor 20-30 de ani în Europa”, a declarat Viktor Orban.

Citește și:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro