Sari direct la conținut

Hong Kong: SUA monitorizează manevrele Chinei, care trimite trupe armate la graniță/China acuză SUA pentru escaladarea protestelor:​ "Activitățile violente din Hong Kong sunt creația Statelor Unite"

HotNews.ro

Casa Albă monitorizează „adunarea” bruscă a forțelor chineze de la granița cu Hong Kong, potrivit rapoartelor, după încă o noapte de revoltă și confruntări între protestatari și poliție, scrie News.com.au.

Un înalt funcționar american, care a informat reporterii sub condiția anonimității, a afirmat că mai multe unități s-au strâns, dar nu este clar încă dacă acestea fac parte din forțele de poliție sau din aramata chineză, informează Bloomberg.

Recent Beijing a acuzat SUA de instigare a protestelor din Hong Kong, care devin din ce în ce mai greu de controlat.

Mișcările de stradă au început acum două luni, din cauza unui proiect de lege privind extrădarea, care ar fi permis trimiterea cetățenilor din Hong Kong în China, în cazurile în care aceștia ar fi trebuit judecați în instanță. De atunci, protestele au evoluat, devenind o acțiune declarativă împotriva influenței exercitată de Beijing asupra guvernării regiunii relativ autonome.

Oficialul de la Casa Albă, citat de Bloomberg, susține că SUA este atentă la manevrele chineze de la graniță. Rapoartele legate de forțele care se strâng la graniță au stârnit panică în rândul oamenilor din Hong Kong, exprimată mai ales prin intermediul rețelelor de socializare.

În timpul nopții protestatarii au avut din nou conflicte cu poliția. Ultimele tulburări au fost provocate de informațiile din surse media, care au dezvăluit că 44 de persoane arestate duminică se vor confrunta cu acuzații grave. ​

Forțele de ordine, înarmate cu puști au fost fotografiate în timp ce patrulau stațiile de tranzit, iar unele mesaje din zona social media transmit că ofițerii au îndreptat armele asupra unor protestatari neînarmați. Asociația jurnaliștilor din Hong Kong a informat că poliția a atacat reporteri care realizau materiale despre proteste, iar un fotograf a fost lovit la cap de scutul unui ofițer de poliție. Chiar înainte de ora 3 dimineața (ora locală), mai multe petarde au fost folosite, rănind 6 persoane. Cinci dintre acestea au fost duse la spital.

„Poliția din Hong Kong știe legea și o încalcă”, au scandat oamenii din stradă. Legea privind extrădarea a fost suspendată, însă cetățenii cer ca aceasta să fie abandonată în totalitate.

Secretarul de stat american Mike Pomepo a cerut Chinei „să facă ceea ce trebuie” față de Hong Kong.

„Cu respect față de Hong Kong, aici este vorba despre cetățenii din Hong Kong care cer guvernului lor să îi asculte”, a spus Pompeo reporterilor. „Mereu este corect ca fiecare guvern să asculte de oamenii săi.”

China a răspuns acuzând Statele Unite pentru proteste.

„Este clar că domnul Pompeo s-a poziționat greșit și încă se crede directorul de la CIA”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Hua Chunying.

„Poate crede că activitățile violente din Hong Kong sunt rezonabile pentru că, până la urmă, sunt creația Statelor Unite”, a adăugat acesta.

Nici SUA, nici China și nici Hong Kong nu au oferit încă comentarii oficiale legate de situația unităților chineze înarmate de la graniță.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro