Sari direct la conținut

Cercetătorii ruși sunt spionați "24 de ore din 24", susține Kremlinul

HotNews.ro
Dmitri Peskov, Foto: Agerpres/AP
Dmitri Peskov, Foto: Agerpres/AP

Cercetătorii ruși sunt supravegheați „24 de ore din 24” de spioni străini, a afirmat miercuri Kremlinul, în condițiile în care furia crește în rândul oamenilor de știință, îngrijorați de noile restricții cu caracter „sovietic” care le-au fost impuse pentru contactele cu exteriorul, scrie AFP.

Printr-un decret, ministerul Educației și Cercetării recomandă o înăsprire a controlului reuniunilor la care participă cetățeni străini și o limitare a prezenței acestora în instituții, precum și a folosirii aparaturii electronice.

De asemenea, orice întâlnire în afara programului de lucru a unui cercetător rus cu un coleg din altă țară va avea nevoie de o autorizare prealabilă a conducerii instituției.

Cercetătorii ruși au denunțat măsuri „absurde și nerealiste” care vor spori izolarea” Rusiei și le vor afecta munca. Aceștia se tem de o revenire la epoca sovietică, când oamenii de știință nu puteau avea discuții cu confrații străini decât dacă erau însoțiți de o terță persoană.

Directorul adjunct al Academiei de Științe, Alexei Hohlov, a apreciat miercuri că aceste recomandări sunt contrare obiectivului fixat de autorități de a atrage mai mulți studenți străini în universitățile rusești și de a facilita angajarea lor în Rusia.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a precizat că este nevoie de „vigilență” deoarece „serviciile străine de informații sunt în stare de alertă”.

„Spionajul științific și industrial există. El funcționează 24 de ore din 24, șapte zile din șapte și el vizează oamenii noștri de știință, în special tinerii”, a declarat acesta, recunoscând însă că anumite recomandări din decret pot „părea excesive”.

Ministerul Educației a asigurat că decretul „reflectă o practică globală” în comportamentele oamenilor de știință străini.

Comunitatea oamenilor de știință este îngrijorată de mai mulți ani de influența în creștere a puternicelor servicii asupra muncii lor. Mai mulți cercetători au fost de altfel condamnați pentru „înaltă trădare” sau „spionaj” în dosare controversate.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro