Sari direct la conținut

Compania Johnson & Johnson a pierdut un proces cu statul american Oklahoma privind criza opioidelor

HotNews.ro
Compania Johnson & Johnson a pierdut un proces cu statul american Oklahoma privind criza opioidelor

Compania farmaceutică Johnson & Johnson va fi nevoită să plătescă statului american Oklahoma 572 de milioane de dolari pentru rolul acesteia în criza consumului de opioide care a afectat statul în ultimii ani, potrivit CNN, scrie Mediafax.

Sentința a fost pronunțată luni de către judecătorul Thad Balkman și reprezintă finalul primului proces în care un stat american încearcă să tragă la răspundere o companie farmaceutică pentru rolul său din cadrul celei mai mari crize privind consumul de opioide din istoria Statelor Unite.

În motivarea deciziei, judecătorul a menționat că această criză „a produs ravagii” în Oklahoma. Mai exact, statul Oklahoma a acționat în instanță compania pentru că aceasta ar fi promovat consumul de opioide. Potrivit reprezentanților statului, compania ar fi contribuit la o criză care ar fi dus la moartea a aproximativ 6.000 de cetățeni din cauza consumului acestor substanțe. Oklahoma a cerut din partea Johnson & Johnson daune în valoare totală de 17,2 miliarde de dolari, susținând că promovarea ilegală a consumului de opioide a distrus familii și a devastat comunități. Anterior, statul Oklahoma a ajuns la înțelegeri cu alți doi producători de opioide: una în valoare de 270 de milioane de dolari cu Purdue Pharma, producătorul medicamentului OxyContin și una în valoare de 85 de milioane de dolari cu Teva Pharmaceuticals.

„Sursa acestei crize este valul de medicamente disponibile pe bază de prescripție care a inundat Oklahoma în ultimele două decenii”, au susținut avocații în fața instanței.

„Pagubele pe care le-a produs și amenințarea pe care această criză continuă să o reprezinte asupra sănătății publice și Statului sunt cel mai mare pericol cu care Oklahoma s-a confruntat vreodată”, au adăugat aceștia, catalogând compania Johnson & Johnson ca fiind „un pericol public”.

În replică, producătorul de medicamente a susținut că pledoaria reprezentanților statului este bazată pe „teorii radicale” și că aceștia nu au demonstrat în mod clar cum Johnson & Johnson și subsidiara sa Janssen ar fi contribuit la această criză.

„Per total, Statul nu a reușit să demonstreze că Janssen a promovat produse opioide în mod eronat sau că vreuna din campaniile Janssen ar fi afectat Oklahoma”, au arătat avocații companiei în timpul procesului.

Utilizarea eronată și dependența de opioide au fost declarate o urgență privind sănătatea publică în Statele Unite. Potrivit estimărilor, 130 de persoane mor în fiecare zi în această țară din cauza supradozelor de opioide. În 2017, 70.000 de persoane au decedat din această cauză.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro