Lukașenko îi transmite lui John Bolton că vrea să deschidă "un nou capitol" în relațiile cu SUA
Președintele belarus Alexandr Lukașenko i-a propus joi consilierului național pentru securitate al Casei Albe deschiderea unui „nou capitol” în relațiile cu Statele Unite, cu riscul de a irita puternic Moscova, care consideră că vecinul său face parte din sfera sa de influență, scrie AFP. Potrivit analiștilor, vizita lui John Bolton în spațiul fost sovietic vizează căutarea de „puncte slabe” la granițele rusești.
Lukașenko, care conduce cu mână de fier fosta republică sovietică din 1994, este un maestru al navigării în zig zag între occidentali, în care nu are în continuare încredere, și Rusia, cu care discută de ani de zile unificarea celor două țări.
Într-o rară întâlnire de acest gen, președintele belarus i-a transmis joi consilierului național pentru securitate al Casei Albe John Bolton, pe care l-a primit la Minsk, că dorește să „întoarcă această pagină negativă și să deschidă un nou capitol”.
Acesta a propus abordarea cu „franchețe” și „ca între prieteni” chestiunea relațiilor dintre cele două țări. „Acest lucru ne va permite să creăm o bază pentru viitoarele relații”, a afirmat Alexandr Lukașenko.
Potrivit ambasadei Statelor Unite la Minsk, scopul vizitei a fost „discutarea securității regionale și sublinierea susținerii americane pentru suveranitatea și independența” țării.
„Istoria avansează. S-a scurs mult timp de la destrămarea Uniunii Sovietice și situația politică s-a schimbat. Se schimbă chiar în momentul în care noi discutăm”, a declarat John Bolton, potrivit declarațiilor transmise de serviciul de presă al președinției belaruse.
În căutarea de „puncte slabe”
Relațiile dintre Belarus și Statele Unite au fost tensionate timp de mulți ani.
Washingtonul a acuzat în mod regulat Minskul de încălcarea drepturilor omului și a adoptat sancțiuni împotriva sa. La ultima realegere a lui Lukașenko, în 2015, Washingtonul s-a declarat dezamăgit, apreciind că scrutinul nu a fost nici liber, nici echitabil.
În 2007, SUA au calificat Belerasul drept „ultima dictatură din Europa”. Anul următor, Minskul a cerut ambasadorului american să „părăsească țara” și și-a rechemat ambasadorul de la Washington. Reduse la minim, relațiile au fost reluate în 2009.
Potrivit expertului rus Vladimir Jarihin, specializat în fostele republici sovietice, dorința afișată de Lukașenko pentru relansarea relațiilor cu Washingtonul nu va fi neapărat urmată de efecte.
„Un politician experimentat încearcă să spună ceea ce partenerul său de discuții își dorește să audă”, a arătat aceasta. „Lukașenko va continua să acționeze ca și înainte”.
Belarusului este principalul debitor al Rusiei, cu o datorie care se ridica la 7,52 miliarde de dolari la sfârșitul lui 2018.
Lukașenko are obiceiul de a recurge la presiuni pentru a obține concesii de la Moscova sau de la Uniunea Europeană, care a ridicat în mare parte în 2015 sancțiunile sale după eliberarea prizonierilor politici.
În vizită în Rusia în februarie, Lukașenko a insistat asupra „suveranității” țării sale în fața omologului său Vladimir Putin, pledând însă pentru îmbunătățirea relațiilor dintre cele două țări, care traversează regulat perioade de tensiune.
Potrivit analiștilor, vizita lui John Bolton în spațiul fost sovietic vizează căutarea de „puncte slabe” la granițele rusești.
Consilierul american a discutat miercuri, în Ucraina, cu președintele Volodimir Zelenski, insistând asupra „integrității teritoriale” a Ucrainei în conflictul său cu separatiștii pro-ruși susținuți de Rusia.
Joi, Bolton s-a deplasat și în Moldova, unde a discutat cu președintele pro-rus Igor Dodon și cu premierul pro-european Maia Sandu.