Sari direct la conținut

VIDEO Boris Johnson nu a reușit din nou să convingă UE și a lipsit de la conferința de presă prevăzută cu premierul luxemburghez

HotNews.ro
Xavier Bettel, Foto: Captura YouTube
Xavier Bettel, Foto: Captura YouTube

Boris Johnson nu a reușit să convingă UE, iar premierul britanic a ales să nu mai vină la conferința de presă prevăzută cu omologul său luxemburghez, după un dejun cu șeful Comisiei Europene Jean-Claude Juncker care a cerut propuneri concrete din partea Londrei în ceea ce privește chestiunea sensibilă a graniței irlandeze, cu șase săptămâni înainte de Brexit, scrie AFP.

La capătul discuțiilor cu Juncker și apoi cu Xavier Bettel, Boris Johnson a ales să nu mai vină la conferința prevăzută cu premierul luxemburghez.

Johnson s-a mulțumit cu o declarație la televiziunea Sky News, evitând astfel răspunsuri în fața câtorva zeci de manifestanți care l-au huiduit la sosire și-l așteptau și la conferința de presă, în spatele gratiilor puse la câțiva metri de podiumurile instalate pentru cei doi premieri, astfel încât unul a rămas gol.

„Da, există o bună șansă de acord, da, pot vedea contururile, toată lumea poate vedea în mare ce trebuie făcut. Dar trebuie să existe o mișcare”, a declarat Boris Johnson, insistând din nou asupra suprimării mecanismului „backstop”, această clauză de salvgardare introdusă în acordul de retragere pentru a evita revenirea la o graniță în insula Irlandei.

Johnson a reiterat intenția de a scoate Marea Britanie din UE în 31 octombrie și a avertizat din nou că nu va cere o nouă amânare.

Într-un scurt comunicat, Comisia a precizat: „Președintele Juncker a reamintit că este responsabilitatea Regatului Unit să ofere soluții juridice operaționale care să fie compatibile cu acordul de retragere. Astfel de propuneri nu au fost încă făcute”.

Xavier Bettel, singur în fața presei, i-a cerut lui Boris Johnson să „acționeze” în loc să „vorbească”, pentru a găsi o soluție la Brexit. „Nu există propuneri concrete pe masă în acest moment”, a subliniat el.

Intensificarea discuțiilor

În opinia lui Johnson, este momentul pentru intensificarea discuțiilor. Downing Street a precizat că sunt prevăzute reuniuni „zilnice”, nu doar la nivel tehnic, între negociatorul șef al UE Michel Barnier și ministrul pentru Brexit Stephen Barclay. Cei doi au fost prezenți luni la Luxemburg.

Chestiunea irlandeză rămâne în centrul discuțiilor. UE cere ca Londra să prezinte soluții alternative pentru „backstop”, clauza de salvgardare respinsă de trei ori de parlamentul britanic. Aceasta ar trebui să permită evitarea revenirii la o graniță fizică în insula Irlandei menținând Regatul Unit într-un „teritoriu vamal unic” în lipsa unei alte soluții.

Marea Britanie speră să progreseze suficient în negocieri pentru a face din summitul european din 17 octombrie o etapă crucială pentru finalizarea unui nou acord.

UE cere propuneri „tangibile”

În fața lui Johnson care se compară cu super-eroul Hulk pentru a elibera Regatul de îngrădirile europene, europenii încearcă să rămână calmi.

„Rămânem angajați. Dar nu există încă elemente tangibile pentru a evita un +no deal+”, a precizat un diplomat european, după întâlnirile de la Luxemburg.

„Nu este doar +backstop+, este de asemenea și relația viitoare. Spun lucruri nerealiste, este liberalismul pur și simplu. Ori, nu putem distruge piața unică”, a arătat această sursă.

„Dacă Boris Johnson nu vine cu ceva nou pentru întâlnirea sa cu Juncker, atunci, sincer, nu mai este nevoie să discutăm și atunci va exista un Brexit dur”, avertiza șeful diplomației austriece Alexander Schallenberg la Bruxelles, cu câteva ore înaintea întâlnirii.

Parlamentul European, care va trebui să aprobe un eventual acord cu Londra, a ridicat și el tonul și va vota miercuri o rezoluție foarte severă în care va cere o clauză de salvgardare („backstop”).

Președintele Parlamentului David Sassoli a spus că PE nu va da undă verde dacă obligațiile prevăzute în acordul de retragere privind angajamentele financiare, drepturile cetățenilor și Irlanda nu vor fi respectate.

Soluția ar fi limitarea clauzei de salvgardare la Irlanda de Nord, a reamintit el. Această regiune va rămâne teritoriu vamal al UE și va deveni granița cu restul Regatului Unit (Anglia, Scoția și Țara Galilor), o soluție respinsă însă de britanici, deoarece ar putea deschide calea unei reunificări a Irlandei.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro