Bătălia dintre dronele Turciei și cele ale Emiratelor Arabe Unite în cerul libian
Dacă luptele continuă la sol la sud de Tripoli, o altă bătălie face ravagii de câteva luni în cerul libian între dronele Turciei și cele ale Emiratelor Arabe Unite, fără a reuși să schimbe însă echilibrul forțelor, scrie AFP.
Din 4 aprilie, începutul ofensivei omului forte din estul Libiei, mareșalul Khalifa Haftar, asupra capitalei Tripoli, sediul guvernului de uniune națională (GNA) recunoscut de ONU, liniile frontului s-au mișcat prea puțin.
În fața acestui statu quo, taberele rivale s-au orientat spre arme mai sofisticate, cu speranța de a câștiga supremația în această luptă soldată deja cu peste 1.000 de morți.
Astfel, dronele au intrat în joc în iunie, în ciuda embargoului asupra armelor impus de ONU în Libia de la revolta din 2011 care l-a alungat de la putere pe Muammar Gaddafi.
„Ținând cont de utilizarea intensivă a mijloacelor aeriene în prima lună a ofensivei (…), majoritatea avioanelor de luptă ale celor două forțe sunt imobilizate din cauza necesității mentenanței”, arată Arnaud Delalande, specialist în chestiuni de apărare.
„Angajament direct”
„Nedorind să rămână fără putere aeriană, Haftar și GNA par să se fi orientat de urgență spre un alt tip de dispozitiv: dronele”, a explicat el.
Potrivit analiștilor și experților, mareșalul Haftar și-a procurat drone Wing Loong de fabricație chineză de la principalul său aliat, Emiratele Arabe Unite.
Iar GNA s-a orientat spre Ankara, care susține din ce în ce mai puțin discret forțele sale, pentru a se echipa cu drone turcești Bayraktar.
De atunci, obiectivul fiecărei tabere a fost să distrugă dronele adversarului și centrele lor de comandă.
Astfel, forțele mareșalului Haftar au efectuat în mai multe rânduri raiduri aeriene care au vizat aeroportul Mitiga, singurul funcțional al capitalei libiene, dar închis în prezent, afirmând că a vizat de fiecare dată dronele turcești sau centrul de comandă al acestor aparate.
„Acest război aerian a devenit un angajament direct între principalii sponsori ai ANL (Armata națională libiană autoproclamată de mareșalul Haftar) și GNA”, respectiv Abou Dhabi și Ankara, a arătat Delalande.
Ahmad al-Hasnaoui, un general libian în retragere, apreciază că dronele mareșalului Haftar joacă „un rol important pentru a slăbi forțele și liniile de aprovizionare” ale forțelor pro-GNA. Și vice-versa.
„Dronele nu sunt un scop în sine”
Analistul libian Jalal al-Fitouri subliniază și el „rolul crucial” al dronelor în batălia pentru Tripoli și notează o „intensificare” de la sfârșitul lui iunie a raidurilor împotriva bazelor de decolare a dronelor celor două tabere.
„Wing Loong din Emiratele Arabe Unite vizează doar pistele de decolare ale Bayraktar pentru a distruge potențialul aerian al GNA, dar nu reușesc”, subliniază Delalande.
„Turcii și-au diversificat modul de acțiune folosind drumurile pentru a ridica în aer aparatele lor și împrăștiind antenele în ansamblul zonei dintre Tripoli, Misrata și al-Jufra (centru) pentru a majora raza de acțiune a dronelor lor”, a adăugat acest expert.
Wing Loong sau Bayraktar? Independent de cine va câștiga, „dronele nu sunt un scop în sine” dacă forțele terestre nu progresează, crede Delalande.
ONU încurajează beligeranții să demareze un proces politic de compromis. Dar Delalande consideră că mareșalul libian încearcă să convingă „Emiratele Arabe Unite să se angajeze și mai mult” în conflict.
„Lovituri Mirage (avioanele folosite de forțele aeriene ale Emiratelor) nu pot fi excluse în următoarele săptămâni”, spune acesta.
Și Ankara „nu mai ascunde susținerea sa pentru Tripoli, fără însă să angajeze direct potențialul său aerian”, adaugă expertul.
La începutul lui septembrie, emisarul ONU pentru Libia, Ghassan Salamé, a lansat un nou apel comunității internaționale pentru a pune capăt conflictului, temându-se de „o intensificare a susținerii militare” a unei părți sau alteia care „va arunca ansamblul regiunii în haos”.