Sari direct la conținut

Amenințat de o procedură de destituire, Donald Trump denunță o "lovitură de stat"

HotNews.ro
Donald Trump si Melania, Foto: Captura YouTube
Donald Trump si Melania, Foto: Captura YouTube

Președintele american Donald Trump, amenințat de o procedură de destituire sub acuzația că a cerut ajutorul unui guvern străin în campania prezidențială, a denunțat marți seara o „lovitură de stat”, scrie AFP.

„Ajung la concluzia că ceea ce este în curs să se întâmple nu este un +impeachment+, este o LOVITURĂ DE STAT care vizează să ia puterea poporului, votul său, libertățile sale, al doilea amendament, religia sa, armata sa, zidul său de la graniță și drepturile care i-au fost date în calitate de cetățean al Statelor Unite ale Americii!”, a denunțat el, pe Twitter.

Democrații au deschis în urmă cu o săptămână o anchetă împotriva miliardarului american în vederea destituirii.

Aceștia îi reproșează că a cerut omologului său ucrainean Volodimir Zelenski, într-o convorbire telefonică de acum două luni, să-l ancheteze pe fostul vicepreședinte Joe Biden, care este bine poziționat pentru a candida împotriva sa în 2020.

Semn al îngrijorării sale, președintele a mers luni până la a sugera „arestarea” pentru „trădare” Adam Schiff, congresman democrat care supervizează ancheta privind prezumtivele presiuni exercitate asupra lui Zelenski.

Șarja lui Mike Pompeo

Marți, apărarea se organiza în jurul lui Donald Trump, iar șeful diplomației și avocatul său personal au refuzat calendarul pe care încercau să-l impună democrații în Congres.

Ca răspuns la convocările trimise vineri de parlamentarii democrați, secretarul de Stat Mike Pompeo a apreciat drept „nefezabilă” începerea audierilor de către Congres a cinci diplomați.

Secretarul de Stat, care este el însuși obiectul unei convocări formale din partea a trei comisii pentru a preda documentele necesare anchetei, a transmis o scrisoare virulentă Camerei Reprezentanților, fără însă a refuza clar supunerea la această convocare.

Considerat unul dintre cei mai influenți membri ai administrației Trump, Pompeo face parte din persoanele care au ascultat convorbirea cu Zelenski.

Unul dintre cei cinci diplomați, Kurt Volker, trimisul special al Statelor Unite pentru Ucraina, a demisionat vineri.

Ceilalți patru membri sunt fosta ambasadoare a Statelor Unite la Kiev Marie Yovanovitch, secretarul de stat adjunct însărcinat cu Afaceri europene George Kent, ambasadorul la Uniunea Europeană Gordon Sondland și un consilier al lui Pompeo la Departamentul de Stat, Ulrich Brechbuhl.

Pompeo a apreciat că aceste convocări „nu pot fi înțelese decât drept o tentativă de intimidare, de hărțuire” a diplomaților.

Somat și el să livreze documente Congresului, avocatul personal al președintelui, Rudy Giuliani, a scris luni seara pe Twitter că democrații ridică „grave semne de întrebare în ceea ce privește legitimitatea și constituționalitatea”.

„Protejarea” avertizorului de integritate

Donald Trump a afirmat că discuția sa din vară cu președintele Volodimir Zelenski nu conține nimic reprobabil. Cu toate acestea, suspiciunile legate de folosirea de către președintele american a forței diplomației americane în scopuri politice persoanale se multiplică.

Potrivit New York Times, acesta i-a cerut, în cadrul unei convorbiri recente, premierului australian să-l ajute pe ministrul Justiției Bill Barr să strângă elemente cu scopul de a discredita ancheta Mueller privind ingerința Rusiei în prezidențialele din 2016.

Ca și la convorbirea ucraineană, Casa Albă ar fi limitat – demers rar – accesul la transcriptul acestei convorbiri telefonice la un grup foarte restrâns de persoane.

Printre transcripturile clasate top secret figurează între altele discuția din mai 2017, la Casa Albă, cu șeful diplomației ruse Serghei Lavrov, în cursul căreia Trump ar fi declarat că ingerința Rusiei în alegerile din 2016 nu îl îngrijorează deloc, potrivit Washington Post.

Între altele, Trump vrea să afle identitatea avertizorului de integritate care l-a acuzat că a cerut ingerința Ucrainei în alegerile din 2020. Dar mai mulți parlamentari, atât democrați cât și republicani, l-au avertizat asupra oricărei tentative de amenințare la adresa acestei persoane, care ar fi un analist al CIA.

„Această persoană pare să fi respectat toate legile de protecție a avertizărilor de integritate și trebuie ascultată și protejată”, a subliniat influentul senator republican Chuck Grassley.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro