În Turcia a fost interzisă cartea "Poveşti de seara pentru fete rebele"
De la Serena Williams la Malala, de la Rita Levi Montalcini la Michelle Obama, de la surorile Brontë la Frida Kalo. Vieţile a o sută de femei sunt povestite în cartea ‘Povești de seara pentru fete rebele’, care a fost vândută în milioane de exemplare în toată lumea și a fost tradusă în 47 de limbi, scrie Rador, citând La Stampa.
Un best-seller scris de italiencele Francesca Cavallo și Elena Favilli și ilustrat de șaizeci de artiste, care descrie viața extraordinară a unor personalităţi feminine de excepţie: poetese, judecătoare, halterofile, astronaute, pictoriţe, vedete rock, oameni de știință și jurnaliști, care, prin ideile și acțiunile lor au schimbat lumea. Femei extraordinare din trecut și din prezent, care pot reprezenta un model pozitiv pentru fetiţe.
Cu toate acestea, există şi persoane care au o cu totul altă opinie și, încă o dată o carte este interzisă, fiind considerată un „pericol”. Guvernul Turciei este de părere că ar putea avea o „influență dăunătoare”, motiv pentru care trebuie tratată ca o carte pornografică care nu trebuie vândută minorilor. Autorităţile pentru protecția copiilor din guvernul turc au decretat că „unele dintre capitolele cuprinse în carte vor avea o influență dăunătoare asupra minții copiilor cu vârste sub 18 ani”.
Astfel, cartea nu va fi expusă pe rafturile din magazine și va fi vândută doar adulților.
”Fetiţele merită să crească înconjurate de mai multe modele feminine. Merită să crească gândindu-se că pot deveni orice își doresc”, a declarat din Statele Unite, Francesca Cavallo, ”atunci când un guvern se sperie de o carte pentru copii care promovează egalitatea, înseamnă că are un impact mare și acest lucru mă face să fiu și mai motivată în lupta de zi cu zi”.
Editorul turc al cărții a anunţat că încă așteaptă o comunicare oficială. Decizia autorității turce are consecințe grave. Pentru asociația editorilor turci, decizia „reprezintă un pericol pentru libertatea de exprimare și cea a presei, precum și o amenințare la principiile societății democratice”.