Bolivia: Confuzia legată de alegerile prezidențiale provoacă temeri și proteste/"Până acum, în Bolivia au fost tensiuni dar putem trece de la tensiune la agitație"
Alegerile prezidențiale din Bolivia au fost pe muchie de cuțit luni, după ce o oprire bruscă a dezvăluirii rezultatelor alegerilor a provocat confuzie și proteste, oponenții sugerând că oficialii încercau să îl ajute pe actualul președinte, Evo Morales, să evite un al doilea tur de scrutin, scrie The Guardian.
Morales a obținut primul loc în alegerile de duminică, însă ultimele rezultate publicate arată o scădere până la un procent care ar fi trebuit să ducă la un al doilea tur, primul, din ultimii 14 ani, de când Morales este la putere. Cu toate acestea, el a revendicat victoria, spunând că voturile nenumărate ar fi de ajuns pentru a-i oferi al 4-lea mandat.
Incertitudinile au provocat temeri observatorilor și diplomaților, legate de potențiala manipulare a voturilor și de revoltele națiunii care ar putea urma, mai ales acum, când Chile și Ecuador se confruntă cu violențe în stradă.
„Regiunea se află în convulsii. Până acum, în Bolivia au fost tensiuni dar putem trece de la tensiune la agitație dacă Morales încearcă să forțeze o victorie în primul tur”, a declarat analistul politic Franklin Pareja.
Autoritatea superioară electorală a Boliviei s-a oprit din anunțarea rezultatelor la 7.45 pm, duminică, moment în care Morales avea un procent de 45.3%, față de 38.2%, procentul fostului președinte Carlos Mesa. Nici până luni la amiază nu fusese dată o explicație pentru acest blocaj.
Mesa a declarat că ar putea fi vorba despre „o manipulare, pentru a impiedica un al doilea tur”, care ar putea pune în pericol poziția lui Morales. Potrivit legislației boliviene, Morales ar avea nevoie de un avantaj de 10% față de Mesa pentru a evita un al doilea scrutin în decembrie. Până atunci, partidele de opoziție s-ar putea uni împotriva sa.
Morales a declarat că este victorios duminică noapte și a spus suporterilor că „oamenii și-au exprimat, din nou, voința”.
O comisie electorală specială din partea Organizației Statelor Americane a transmis că va monitoriza atent alegerile și a cerut unui înalt tribunal electoral să refacă eliberarea rezultatelor.
Înconjurată de națiuni suferinde de pe urma crizelor economice, Bolivia lui Morales rămâne un rar exemplu de stabilitate și creștere. Însă Morales se confruntă cu critici tot mai aspre, mai ales din cauza refuzului său de a accepta un referendum privind limitarea mandatelor prezidențiale.