Sari direct la conținut

"Nimeni nu iese!": Autoritățile chineze au extins cordonul de securitate în jurul Wuhan / 56 de milioane de oameni sunt în carantină

HotNews.ro
"Nimeni nu iese!": Autoritățile chineze au extins cordonul de securitate în jurul Wuhan / 56 de milioane de oameni sunt în carantină

„Nimeni nu iese!” Acesta este consemnul, vizibil respectat, la un baraj rutier la periferia Wuhan, orașul chinez izolat acum de lume și de unde a pornit epidemia care a speriat planeta, scrie AFP.

Criticată în 2003 pentru gestionarea catastrofală a crizei Sindromului respirator acut sever (SARS), China a luat acum măsuri drastice pentru a lupta cu noul coronavirus care a ucis deja 41 de oameni și a contaminat alți 1.300.

Astfel, Beijingul a impus un cordon sanitar în jurul Wuhan și a altor 17 aglomerări urbane din provincia Hubei (centru), care are drept consecință izolarea unei populații de 56 de milioane de oameni.

Amploarea zonei vizate face imposibil de verificat eficiența dispozitivului.

Dar, sâmbătă dimineața, rarele mașini care se prezentau la un baraj rutier aflat la circa 20 de kilometri est de centrul acestei capitale provinciale sunt aproape toate constrânse să revină în oraș.

Deoarece „nimeni nu iese”, după cum repetă invariabil un polițist cu vestă galben fluorescent.

Ziariștii AFP nu au văzut nicio ieșire, cu excepția unui câine vagabond care a trecut printre barierele roșu-galben plasate pe autostradă și o camionetă albă plecată „după medicamente”, potrivit polițiștilor.

Dar se intră

„Nimeni nu iese” din Wuhan dar se poate în continuare intra.

În două ore, ziariștii AFP au văzut intrând un autobuz fără pasageri, după ce șoferul a prezentat actele polițiștilor. Două tinere femei au trecut și ele de punctul de control, explicând că fac parte din personalul medical și că lucrează la spitalul Zhongnan al Universității din Wuhan.

„Plecasem la familiile noastre înainte de stabilirea interdicțiilor dar a trebuit să ne întoarcem rapid în Wuhan din cauza epidemiei”, a spus una dintre ele.

„Au nevoie de noi acolo, altfel vor fi prea obosiți”, a spus o altă persoană care a intrat în oraș și care a preferat și ea să-și păstreze anonimatul.

În oraș, străzile sunt goale.

În mod normal, viața se desfășoară cu încetinitorul în marile aglomerații urbane în perioada Noului an lunar chinezesc.

Dar acum orașul pare mort. Festivitățile publice pentru Noul an au fost anulate iar templele și centrele comerciale au fost închise, cu excepția farmaciilor și a unor rare magazine de cartier.

„Nu sunt probleme”

În exteriorul unei farmacii, clienții formează o lungă coadă de așteptare, în timp ce angajații în combinezoane integrale pregătesc comenzile. Unii dintre ei poartă câte două măști chirurgicale, una peste alta, pentru mai multă siguranță.

Coadă la un spital din Wuhan

Farmacia nu mai are stocuri de combinezoane.

Unele produse sunt raționalizate, de teama unei penurii și a scumpirilor. „Treaba mea este să supraveghez prețurile practicate”, explică Li Xiang, un funcționar prezent în farmacie. „Produsele trebuie să provină pe canale oficiale și prețurile nu trebuie umflate.”

În această farmacie este imposibil să cumperi mai mult de două cutii cu un preparat provenit din medicina chineză și care combate febra.

„Fiecare încearcă doar să se apere”, spune un bărbat, care se declară convins că autoritățile știu cum să gestioneze epidemia: „Guvernul are controlul. Nu sunt probleme.”

Într-un taxi, un post local de radio insistă asupra necesității de a purta mască, după care difuzează o melodie rap care vehiculează același entuziasm patriotic.

„Locuitorii din Wuhan sunt suficient de puternici pentru a lupta și depăși boala”, scandează raperul.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro