Sari direct la conținut

Studiu – Coronavirusul rezistă până la nouă zile pe suprafețe precum sticla, plasticul sau metalul

HotNews.ro
coronavirus China, Foto: Profimedia
coronavirus China, Foto: Profimedia

În timp ce echilibrul epidemiei de coronavirus din China se clatină, din Germania sosesc știri care riscă să arunce noi umbre asupra răspândirii superpneumoniei care face să tremure globul.

Patru cercetători germani de la Institutul de Igienă și Medicină a Mediului de la spitalul universitar din Greifswald, Germania, au descoperit că noul coronavirus poate rezista și poate rămâne contagios pe suprafețe mai mult de o săptămână. Cel puțin 4 sau 5 zile, maxim o săptămână în condiții favorabile, adică temperaturi scăzute și umiditate ridicată, potrivit Il Giornale, citat de Rador.

Cercetările profesorului Günter Kampf, publicate în ”Journal of Hospital Infection”, revoluționează orientările Organizației Mondiale a Sănătății, care până acum au respins această ipoteză. Aşa cum subliniază şi cotidianul Il Messaggero, este vorba de o „revizuire” a studiilor anterioare efectuate pe diferitele tipuri de agenți patogeni ai aceleiași familii: Mers, Sars și Hcov.

Potrivit cercetătorilor, noul coronavirus s-ar comporta la fel ca ceilalți și, prin urmare, ar avea o capacitate de supraviețuire și o eficacitate infecțioasă care durează până la nouă zile pe suprafețe precum sticla, plasticul sau metalul. Prin urmare, în opinia specialiștilor, trebuie să se acorde o atenție mai mare „mânerelor, butoanelor, paturilor, noptierelor”. Adică toate elementele care pot fi atinse de pacienți și care pot deveni un vehicul al infecției.

Nu întâmplător, reamintește ”Leggo”, un studiu publicat recent într-o revistă științifică americană, Journal of the American Medical Association, confirmă faptul că în Wuhan, orașul de unde s-a răspândit virusul, aproape jumătate dintre pacienți au contractat boala din spitalul în care au fost internați primii pacienți infectați.

Pentru a reduce riscul ca suprafețele să devină un vehicul de contractare a pneumoniei care provine din China, igiena este fundamentală, iar suprafeţele cu care intrăm în contact trebuie dezinfectate continuu cu produse biocide. Pentru Fabrizio Pregliasco, virolog la Universitatea din Milano, intervievat de Messenger, nu există motive de alarmă. „Încărcătura virală – precizează el – se reduce de-a lungul zilelor”.

Cu trecerea timpului, virusul devine mai puțin eficient, iar cantitatea prezentă pe suprafețe nu ar fi suficientă pentru a contracta boala, precizează expertul. Prin urmare, specialistul avertizează că „principala modalitate” de transmitere a coronavirusului rămâne „contactul”. Lucru demonstrat, potrivit savantului intervievat de Messaggero, de cazul celor doi turiști chinezi internați la Spallanzani, la Roma. „Dacă ar fi existat o posibilitate concretă a acestei transmisii, poate că am fi avut multe cazuri secundare”, conchide acesta.

Între timp, în China, numărul victimelor coronavirusului a ajuns la 908. În prezent, există 3.062 de noi cazuri confirmate și 4.008 de cazuri suspectate, în timp ce numărul persoanelor care au contractat virusul în țara asiatică de la începutul epidemiei şi până în prezent a ajuns la 40.171.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro