Sari direct la conținut

UPDATE Eșec la summitul dedicat viitorului buget UE / Merkel: „Diferențele sunt încă prea mari pentru a ajunge la un acord”

HotNews.ro
Summit UE, Foto: consilium.europa.eu
Summit UE, Foto: consilium.europa.eu

Liderii celor 27 de state membre UE nu au reușit să ajungă la un compromis, vineri, asupra viitorului buget multianual al UE, la finalul a două zile de summit la Bruxelles, au informat mai multe surse europene, citate de AFP.

„Nu există un acord, nici o nouă dată pentru un nou summit”, a indicat una dintre surse.

Potrivit sursei, nu s-a ajuns la un acord din cauza divergențelor dintre țările net contributoare şi cele care au dorit menţinerea nivelului cheltuielilor.

Merkel: „Diferențele sunt încă prea mari pentru a ajunge la un acord”

Cancelarul german Angela Merkel a declarat, la finalul summitului, că „diferențele sunt încă prea mari pentru a ajunge la un acord” asupra bugetului UE.

„Va trebui să ne aplecăm din nou asupra chestiunii”, a adăugat Merkel, precizând că data unei viitoare reuniuni nu a fost încă fixată. „Asta ține de președintele Consiliului să decidă”, a spus ea.

„Nu s-a putut ajunge la un acord. Avem nevoie de mai mult timp”, a declarat la rândul său președintele Consiliului European, Charles Michel, însărcinat de statele membre să ducă aceste negocieri.

Macron: „Politica Agricolă Comună nu poate plăti prețul pentru Brexit”

Politica Agricolă Comună (PAC) nu trebuie să plătească prețul pentru Brexit și consecințele acestuia asupra bugetului UE, a afirmat la rândul său președintele francez Emmanuel Macron , la finalul acestui summit extraordinar de două zile încheiat cu un eșec.

„Nu am sacrificat Politica Agricolă Comună și am spus acest lucru foarte clar: PAC nu poate plăti prețul pentru Brexit”, a declarat Macron la plecarea de la summit, în contextul în care sâmbătă este așteptat să participe la Salonul de Agricultură de la Paris.

UPDATE: Giuseppe Conte: Italia, România şi Portugalia au primit sarcina de a formula o propunere privind bugetul UE

Liderii europeni s-au reunit joi și vineri la Bruxelles pentru o discuție care se anunța deja intensă asupra bugetului multianual al UE, în condițiile în care mai multe tabere se confruntă pentru a găsi o soluție la dispariția contribuției britanice după Brexit.

Există o „tradiție” la Bruxelles: șefii de stat și de guvern au nevoie întotdeauna de două summituri pentru a ajunge la un acord asupra cadrului financiar multianual, după negocieri care intervin la fiecare șapte ani. Discuția este și mai complicată în acest an, pentru următorul buget 2021-2027, în condițiile dispariției a 75 de miliarde de euro provocată de plecarea britanicilor.

Comisia Europeană vrea să rupă cu această tradiție, în condițiile în care calendarul este strâns. La negocierile din 2013, liderii au ajuns la un acord în 8 februarie, iar procedura a fost complet finalizată la jumătatea lui decembrie. O adoptare tardivă care a dus la pierderea unui an (2014) în distribuția fondurilor europene.

În încercarea de a realiza un avans în dezbateri, președintele Consiliului European Charles Michel a anunțat vinerea trecută o propunere amendată dar, la fel ca tentativa de compromis a președinției finlandeze de la finalul anului trecut, cifrele nu au stârnit entuziasm.

Cu un stat membru în minus, UE trebuie să găsească un echilibru dificil între politicile sale tradiționale, coeziunea (destinată regiunilor mai puțin dezvoltate) și agricultura, și noile priorități pe care și le-a fixat, în special lupta împotriva schimbărilor climatice și afirmarea blocului comunitar pe scena geopolitică (securitate și apărare).

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro