Grecia: Altercaţii între localnici şi poliţie din cauza unei tabere de migranţi
Rezidenţi ai unei localităţi de lângă Atena şi poliţişti s-au confruntat duminică în cursul unei manifestaţii împotriva unei tabere care adăposteşte mai multe sute de migranţi în regiune, altercaţii soldate cu răniţi de ambele părţi, potrivit AFP.
Forţele de poliţie au utilizat gaze lacrimogene pentru a-i dispersa pe manifestanţii care blocau drumul din apropierea localităţii Malakasa, situată la 38 km nord de capitală.
Mai mulţi răniţi au fost raportaţi printre manifestanţi şi poliţie.
„Era o manifestaţie paşncă şi noi am fost loviţi”, a afirmat Yiorgos Giassimakis, primarul din Malakasa, pentru săptămânalul grec Ethnos.
O sursă poliţienească a declarat pentru agenţia de presă elenă ANA că şase poliţişti au fost răniţi.
Tabăra din Malakasa s-a dezvoltat rapid în martie, adăpostind mai multe sute de solicitanţi de azil, potrivit Agerpres.
Datele ONU arată că anul trecut, la nivel mondial, erau aproape 26 de milioane de refugiaţi, cei mai mulţi dintre ei fiind din Siria (6,5 milioane), Afganistan (2,7 milioane) şi Sudanul de Sud (2,3 milioane). 80% dintre aceşti refugiaţi îşi caută azil în ţările vecine.
Cu toate acestea, la nivel de UE Germania este ţara care a ajuns să găzduiască cei mai mulţi refugiaţi, peste 1,1 milioane, numărul lor crescând semnificativ în special după criza din 2015, când cinci vapoare cu imigranţi s-au scufundat în Mediterană, iar peste 1.200 dintre cei aflaţi la bord au murit. Criza a adus în discuţie în mai multe rânduri nevoia stabilirii unui mecanism clar de gestionare a migranţilor la nivel de UE, însă un grup de țări s-a opus vehement stabilirii unor cote obligatorii de primire a imigranţilor, în ciuda presiunilor făcute de ţări precum Grecia, Italia, Spania, Malta, unde ajung cei mai mulţi dintre refugiaţii naufragiaţi, salvaţi de cele mai multe ori de pe mare de ONG-uri.