Sari direct la conținut

Un fost comandant al forțelor SUA din Afganistan, critici dure la adresa lui Trump: „Ar putea fi semnalul începutului sfârșitului pentru experimentul american”

HotNews.ro
Un fost comandant al forțelor SUA din Afganistan, critici dure la adresa lui Trump: „Ar putea fi semnalul începutului sfârșitului pentru experimentul american”

Fostul General de Pușcași Marini John Allen afirmă că amenințările președintelui Donald Trump de a folosi armata Statelor Unite împotriva protestatarilor „ar putea fi semnalul începutului sfârșitului pentru experimentul american”, relatează Yahoo News.

„Această alunecare în iliberalism poate foarte bine să fi început la 1 iunie, 2020”, a scris John Allen într-un eseu dur publicat online de Foreign Policy.

„Țineți minte data”, notează Allen, fost comandant al trupelor SUA din Afganistan și al Forței Internaționale de Asistență pentru Securitate din cadrul NATO.

Potrivit acestuia, discursul președintelui Trump în care acesta s-a declarat ca fiind președintele „legii și ordinii”, folosirea gazelor lacrimogene asupra protestatarilor din apropierea Casei Albe și momentul foto de la Biserica Sfântul Ioan reprezintă un moment „umitor” și posibil unul „crucial”.

„Trump a fost cât se poate de clar că îi vede pe cei implicați în proteste și violențele din timpul acestora ca pe un inamic”, continuă fostul general, subliniind că „[Trump] a declarat-o chiar ostentativ, folosind-o drept justificare pentru a desfășura forțele armate ale SUA pentru a aplica forță federală – forța sa ‘personală’ – împotriva protestelor”.

Allen avertizează că amenințările președintelui Trump de a trimite trupe militare în statele ale căror guvernatori nu „domină” suficient protestele ar trebui să fie înfiorătoare pentru toți americanii.

„Nu există niciun precedent în istoria modernă a Statelor Unite ca un președinte să folosească trupe federale într-un stat fără acordul guvernatorului statului respectiv”, notează fostul general de marină.

„Ultimul lucru de care țara are nevoie acum – și sincer, de care forțele armate ale SUA au nevoie – este apariția soldaților Statelor Unite care să îndeplinească intențiile președintelui prin intervenția asupra cetățenilor americani. Acest lucru ar putea distruge respectul pe care americanii îl au pentru forțele armate și mai mult”, notează Allen.

Articolul lui John Allen în Foreign Policy a apărut la puțin timp după ce un alt fost general de top și primul secretar al Apărării numit în cabinetul Trump, Jim Mattis, l-a acuzat pe Donald Trump că „divizează” America:

„În timpul vieţii mele, Donald Trump este primul preşedinte care nu încearcă să îi unească pe americani, care nici măcar nu se face că încearcă”, a afirmat fostul șef al Pentagonului într-o declaraţie publicată online de revista The Atlantic.

„În loc de asta, el încearcă să ne divizeze”, a adăugat Jim Mattis.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro