Autorităţile din Turcia au început sâmbătă inspecţiile la Hagia Sofia pentru pregătirile logistice de transformare a fostului muzeu în moschee compatibilă cu rugăciunile islamice, la o zi după ce Ankara a anunţat reconversia acestui loc legendar, relatează agenția DPA, citată de Agerpres.

Hagia SofiaFoto: Ozan KOSE / AFP / Profimedia

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a anunţat vineri că această clădire din secolul al VI-lea este reconvertită în moschee, la scurt timp după decizia unei instanţe în acest sens.

Erdogan a spus că fosta catedrală va fi deschisă pentru credincioşii musulmani la 24 iulie, pentru prima dată după 1934, când fondatorii republicii seculare au transformat-o în muzeu.

Clădirea a fost închisă pentru vizite sâmbătă, a relatat agenţia naţională de ştiri Anadolu, care a adăugat că echipe ale Ministerului Turismului au inspectat cupola şi patru minarete pentru pregătiri.

Erdogan a precizat vineri că pregătirile la clădire, unde se află unele dintre cele mai renumite simboluri şi mozaicuri creştine, vor continua chiar şi după programata deschidere.

Clădirea a fost predată Direcţiei pentru Religie, al cărei şef, Ali Erbas, a spus sâmbătă că instituţia sa a început deja pregătirile pentru ca moscheea să fie gata până la 24 iulie.

Sâmbătă, media pro-guvernamentale erau dominate de euforie religioasă şi naţionalistă, salutând o „decizie istorică”, potrivit agenției DPA.

„Reînvierea Hagia Sofia. S-au încheiat 86 de ani de exil, durere şi dor”, a scris cotidianul Yeni Safak.

Statele Unite, Uniunea Europeană, Rusia, Grecia şi UNESCO şi-au exprimat consternarea faţă de decizia de transformare a fostului muzeu în moschee.

Turcia susţine că persoanele de toate religiile vor putea vizita în continuare acest loc, care este inclus în Patrimoniul Mondial UNESCO.