Vladimir Putin: Marina militară rusă se va dota cu arme nucleare hipersonice
Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat duminică, la Sankt Petersburg, că Marina militară rusă va fi dotată cu arme nucleare hipersonice şi cu drone submarine nucleare, acestea – potrivit Ministerului rus al Apărării – fiind în faza finală de testare, relatează Reuters şi EFE, citate de Agerpres.
Putin, care afirmă că nu ar dori o cursă a înarmărilor, a evocat deseori o nouă generaţie de arme nucleare ruseşti care – potrivit lui – sunt fără analogie în prezent şi pot lovi aproape peste tot în lume. Unii experţi occidentali se întreabă totuşi cât de avansate ar fi acestea.
Noile arme, dintre care unele nu au fost încă desfăşurate, cuprind drona nucleară subacvatică Poseidon, concepută pentru a fi transportată de submarine şi rachetă de croazieră hipersonică Zircon, care poate fi desfăşurată pe nave de suprafaţă.
Combinaţia între viteză, manevrabilitate şi altitudine a rachetelor hipersonice, capabile să depăşească de peste cinci ori viteza sunetului, le face dificil de urmărit şi de interceptat.
Capacităţile Forţelor navale ruse vor creşte şi marina militară va primi 40 de noi nave în acest an, a afirmat Putin într-un discurs susţinut la Sankt Petersburg, cu ocazia unei defilări navale anuale de Ziua Marinei ruse, în care au fost prezentate cele mai avansate nave, submarine nucleare şi aparate din aviaţia navală ale Rusiei.
El nu a precizat când vor intra în funcţiune noile arme hipersonice, dar a sugerat că această zi se apropie.
„Desfăşurarea generalizată a tehnologiilor digitale avansate care nu au egal în lume, inclusiv sisteme de atac hipersonice şi drone submarine vor conferi flotei avantaje unice şi îi vor creşte capacităţile de luptă”, a spus Putin.
În acelaşi discurs, preşedintele rus a mulţumit forţelor navale pentru serviciul lor „impecabil” adus Rusiei, subliniind că marina rusă apără de „mai bine de trei secole” suveranitatea ţării.
Anterior, şeful statului rus a trecut în revistă mari nave de război aflate în portul Kronstadt din Golful Finlandei.
La parada navală din Sankt Petersburg au participat 46 de ambarcaţiuni, 42 de avioane şi peste 4.000 de militari.
Săptămâna aceasta, Putin a promis că va continua ambiţiosul program rusesc de construire a navelor de război, în timpul unei ceremonii de lansare a construirii a şase nave noi la trei şantiere navale, pe care le-a prezidat printr-o teleconferinţă din Crimeea, anexată de la Ucraina în 2014.
„În ultimii opt ani, flota a primit peste 200 de nave, corvete şi vase de diferite tipuri. Trebuie să respectăm în mod constant programul de armament al statului, astfel încât până în 2027 mai mult de 70% din navele marinei ruse să fie noi”, spusese Putin în Crimeea, unde a participat la lansarea construirii a două nave la şantierul din Kerci.
Într-o declaraţie separată, publicată duminică de agenţiile de presă ruse, Ministerul Apărării rus a afirmat că testările submarinului „Belgorod” capabil să transporte drone Poseidon sunt în curs de desfăşurare, iar testarea rachetei hipersonice Zircon este aproape finalizată.
„Lucrările se desfăşoară cu succes pentru a crea sisteme de arme moderne pentru marină”, conform ministerului.
Anul trecut, Putin a ameninţat cu desfăşurarea rachetelor hipersonice pe nave şi submarine care s-ar putea disimula în afara apelor teritoriale americane dacă SUA decid să-şi desfăşoare rachete nucleare cu rază intermediară de acţiune în Europa.
Washingtonul nu a desfăşurat astfel de rachete în Europa, dar Moscova se teme că ar putea să o facă.
Ziua Marinei este sărbătorită anual în Rusia în ultima duminică a lunii iulie.
În afară de Sankt-Petersburg, defilări cu această ocazie au loc şi în alte porturi ale marinei ruse, la care participă circa 250 de nave şi aproximativ 15.000 de militari.