Sari direct la conținut

Deutsche Welle: „Este oare coronavirusul din Germania adus din Balcani”?

HotNews.ro
Pacient coronavirus Germania, Foto: Profimedia Images
Pacient coronavirus Germania, Foto: Profimedia Images

„Ruta balcanică a virusului”; „Familia din Dortmund a adus virusul dintr-o vacanță în Serbia”; „Virusul vine în Germania din aceste țări” ș.a. Acestea sunt doar câteva din titlurile întâlnite în presa germană. Provine oare virusul cu adevărat din Balcani?, potrivit Deutsche Welle.

„Kosovo, Serbia, Croația – cei care revin după concediu din țările Europei de Sud-Est aduc virusul în Germania“, notează Hamburger Abendblatt. „În martie, proporția de persoane infectate care au intrat în Germania a fost de peste 50 la sută, dar, după impunerea restricțiilor de călătorie, a scăzut rapid sub 10 la sută. Acum crește din nou”. Publicația germană citează apoi date dintr-un raport al Institutului Robert Koch conform căruia în Germania au fost raportate 7.977 de cazuri noi de infecție cu coronavirus în primele patru săptămâni ale lunii iulie.

„Ceea ce se observă este faptul că majoritatea noilor cazuri (6.809 – adică 85%) nu provin din străinătate. Oamenii s-au infectat în Germania. Se observă, de asemenea, că peste 50% din cazurile ”de import” provin din sud-estul Europei”, mai scrie publicația hamburgheză.

Conform datelor, 303 cazuri au venit din Kosovo, 242 din Serbia, 70 din Turcia, 67 din Bosnia și Herțegovina, 36 din România, 29 din Croația, 27 din Bulgaria și 25 din Macedonia de Nord.

„Ruta balcanică a virusului”

Die Welt subliniază că „este vorba despre 800 de cazuri din sud-estul Europei dintr-un total de aproximativ 8.000 de cazuri în Germania înregistrate în iulie. Deci zece la sută. Întrebarea este dacă aceste numere vor crește și mai mult în august, în timpul vacanțelor, când oamenii din aceste țări merg în mod tradițional să-și viziteze rude din patrie”.

Următorul text, intitulat „Ruta balcanică a virusului”, descrie situația din mai multe țări balcanice, inclusiv Serbia: „De la începutul lunii iulie, numărul morților de Covid-19 în Serbia s-a dublat, de la 280 la 560. Și numărul cazurilor crește. Guvernul încearcă să contracareze evoluția cu măsuri dure”.

Teste gratuite pentru cei reveniți din țări „cu risc”

Resortisanții din țările cu risc ridicat trebuie să se izoleze la revenirea în Germania, dar mulți nu respectă acest lucru. De aceea a fost introdusă o nouă măsură – testarea la aeroport. Dar, după cum scrie presa germană, această măsură are și deficiențe.

Ziarul german relatează, de asemenea, că, pe 22 iunie, portalul „Balkan Insight” a publicat o investigație potrivit căreia numărul oficial de victime ale Covid-19 în Serbia a fost mai mic decât numărul real de decese. Guvernul de la Belgrad a negat, declarând că aceasta este o denaturare a faptelor și că raportul nu este „credibil”.

„Numărul oficial de decese Covid-19 în Serbia este în prezent de 64 la un milion de locuitori, în timp ce în Germania numărul este de 110 la un milion. Pe baza acestui fapt, s-ar putea estima că, chiar și cu unele corecții, cifrele nu ar trebui să fie extrem de mari. Dar nimeni nu știe exact”, mai notează Die Welt.

”Va fi periculoasă pentru situația epidemiologică din Germania plecarea în vacanță spre Balcani și Turcia în luna august?” Aceasta este o întrebare la care este greu de răspuns cu exactitate. Este aproape imposibil de obținut date credibile, dar există multe indicii că, anul acesta, (mai) puțini oameni din sud-estul Europei vor călători spre casă.”

„În plus, nu doar germanii sunt îngrijorați de evoluția epidemiei dinn Serbia, ci și sârbii care trăiesc în Germania. Mulți se întreabă: Ce se întâmplă dacă nu mai pot să mă întorc (din Serbia)? Îmi voi pierde locul de muncă? Pentru că, în orice moment, se poate întâmpla ca granițele să fie închise din nou”, subliniază Die Welt. (preluare Rador)

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro