Sari direct la conținut

Politico: Macron le-a oferit elitelor din Beirut un morcov și un termen-limită

HotNews.ro
Emmanuel Macron in Beirut, Foto: Xinhua / Profimedia Images
Emmanuel Macron in Beirut, Foto: Xinhua / Profimedia Images

Președintele francez Emmanuel Macron a mers în Beirutul devastat oferind un morcov și stabilind un termen-limită, scrie Politico.

Macron le-a oferit liderilor libanezi timp până la sfârșitul lunii să înceapă o resetare a sistemului politic și să schimbe corupția generalizată și guvernarea slabă care au paralizat țara încă de dinaintea exploziei catastrofice care a zguduit marți orașul.

Cu un ochi țintit asupra simbolismului, Macron și-a livrat mesajul adresat liderilor partidelor politice din Liban din conacul care servește drept reședință a ambasadorului francez în Beirut. Clădirea nu a scăpat neafectată de explozie, o parte din ferestrele sale fiind spulberate.

Acesta a fost locul unde în urmă cu un secol pe 1 septembrie – termenul oferit de Macron liderilor libanezi pentru reformarea clasei politice – a fost proclamat oficial Libanul Mare, precursorul statului libanez modern.

O parte din liderii prezenți care nu știau la ce să se aștepte au părăsit întrunirea vizibil supărați.

Macron a anunțat de asemenea că va organiza în zilele următoare o conferință pentru strângerea de ajutor umanitar, afirmând că fondurile vor merge direct către ONG-uri și oamenii care au nevoie de ele, sugerând că va ocoli guvernul pentru a evita corupția.

„Este timpul pentru responsabilitate în Liban”, a afirmat Macron într-o conferință de presă ținută la sfârșitul vizitei sale, adăugând că „am strâns fonduri în trecut dar o putem face doar dacă autoritățile libaneze își iau angajamentul de a ne ajuta să asistăm pe deplin Libanul”.

Însă președintele francez nu a precizat eventualele consecințe ale neîndeplinirii cerințelor sale până la termenul de 1 septembrie, declarându-le însă reporterilor că sunt necesare reforme semnificative a modului în care țara este condusă sau Libanul va „continua să se scufunde”.

Devastare

După ce a aterizat în jurul după-amiezii, Macron a fost întâmpinat de către președintele libanez Michel Aoun înainte de a se îndrepta către port pentru a inspecta efectele expoziei devastatoare. Poate că temându-se de reacția oamenilor de acolo, președintele Aoun nu l-a acompaniat pe Macron.

Președintele francez a petrecut o oră inspectând zona distrusă, similară mai degrabă unei zone de război decât cu un centru economic agitat, cum obișnuia să fie portul. Porumb aruncat afară din silozuri și mormane de cărți de colorat pentru copii dintr-un container spulberat erau amestecate printre moloz.

Acesta s-a întâlnit cu personalul serviciilor de urgență și marinarii care scoteau din apă trupurile neînsuflețite.

„De ce aveți nevoie?”, l-a întrebat Macron pe un polițist. „Mai mulți scafandri? Trebuie să trimitem mai mulți scafandri”, i-a spus acestuia unui asistent.

Apoi s-a îndreptat în cartierul Gemmayze din apropiere, fostul centru al vieții de noapte din oraș. Când convoiul a intrat pe stradă o mulțime a început să se strângă. Crezând că este președintele Aoun aceștia au început să înjure și arunce cu insulte.

„Unde ai fost ieri [ziua de după expozie]?”, a strigat o femeie.

Dar odată ce oamenii au realizat că este vorba de liderul francez atmosfera s-a schimbat. Bucurându-se de o atmosferă exuberantă de care rareori are parte în Paris, Macron a fost implorat de oameni să îi salveze de proprii conducători.

„Salvază-ne! Ești singura noastră speranță! Trăiască Franța!”, au strigat mai mulți oameni din mulțime.

„Sunt aici astăzi și vreau să le propun [liderilor libanezi] un nou pact politic. Dacă nu o vor face îmi voi asuma eu răspunderea”, le-a declarat Macron oamenilor strânși la fața locului.

Elite corupte

Libanul se confruntă cu o triplă criză: politică, socială și de sănătate, pe lângă devastarea cauzată de explozia care a distrus principalul centru economic al țării.

Într-o cerere de dinaintea accidentului de marți, autoritățile libaneze au cerut un ajutor internațional de până la 10 miliarde de dolari. Însă în pofida ofertelor de ajutor din ultimele zile, instituțiile internaționale sunt reticente în a acorda bani țării de teamă ca aceștia să nu ajungă în buzunarele elitei corupte.

Autoritățile politice și financiare libaneze nu au reușit să ofere informații de încredere cu privire la finanțele țării și au eșuat în implementarea unor reforme guvernamentale credibile.

Macron le-a cerut încă odată să facă acest lucru.

„Există nevoia unei auditări a sectorului financiar și a băncii centrale. Dacă vrem să strângem fonduri internaționale, nimeni nu va participa dacă nu știm exact cât lipsește [din trezoreria statului]”, a subliniat Macron în timpul unei conferințe de presă.

„S-a furat mult, cu siguranță”, a continuat acesta.

Franța a organizat mai multe conferințe similare cu cea care va avea loc duminică, pentru a salva Libanul de faliment și blocajul politic fără a obține însă în trecut reforme semnificative.

Macron speră însă că groaza și șocul cauzate de explozie pot de data aceasta să aducă schimbări reale.

REFERINȚĂ:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro