Sari direct la conținut

Mali: Junta a promis un președinte de tranziție, ”militar sau civil”

HotNews.ro
lovitura militara in Mali (sursa foto: twitter), Foto: Hotnews
lovitura militara in Mali (sursa foto: twitter), Foto: Hotnews

Junta care l-a răsturnat pe președintele malian, Ibrahim Boubacar Keita, marți, spune că în locul acestuia va fi „un președinte de tranziție”, care va fi „militar sau civil”, a declarat purtătorul de cuvânt al acesteia, joi, într-un interviu la televiziunea France24, relatează AFP.

„Vom înființa un consiliu de tranziție cu un președinte de tranziție care va fi fie militar, fie civil. Suntem în contact cu societatea civilă, partidele de opoziție, majoritatea, toată lumea, pentru a încerca să asigurăm tranziția”, a declarat purtătorul de cuvânt al junetei, Ismael Wague.

„Va fi o tranziție care va fi cât de scurtă posibil”, a declarat purtătorul de cuvânt, în timp ce al doilea mandat al președintelui Ibrahim Boubacar Keita, care a anunțat că își va părăsi funcțiile în noaptea de marți spre miercuri, pe când era în mâinile puciștilor, urma să se încheie în 2023.

Trebuie să „terminăm această tranziție cât mai repede posibil și să revenim la altceva”, a spus el, una dintre figurile Comitetului Național pentru salvarea oamenilor (CNSP) care conduce în prezent țara.

„Nu vă pot spune când vom transfera puterea către civili, pentru că trebuie să punem la punct tranziția”, a spus el la televiziunea franceză.

Purtătorul de cuvânt a negat faptul că președintele Keita, care a spus că nu are altă opțiune, și-a dat demisia sub acuzație.

„Nu a avut de ales pentru că el însuși a văzut cum suferă oamenii. Nu înseamnă că nu a avut de ales deoarece armele erau îndreptate spre templele sale”, a asigurat purtătorul de cuvânt.

El a justificat încă o dată intervenția militară prin existența unui lung „blocaj la nivel de țară”.

„O parte a populației suferea. Chiar la nivelul apărării, în armată au existat o mulțime de disfuncții. Soldații nu mai erau capabili să își îndeplinească misiunile suverane.”

„Nivelul de corupție a fost prea mare. Vă spun clar, prefer să evit cuvântul lovitură de stat pentru că nu este”, a continuat el.

În ceea ce privește soarta fostului lider malian, „nu suntem noi cei care decid. (Depinde de) sistemul judiciar. Nu este treaba noastră”, a adăugat Ismael Wague.

El a mai declarat că CNSP „nu are nicio legătură cu M5”, mișcarea de protest, formată din lideri religioși, societatea civilă și politicieni, care solicită din iunie demisia președintelui Keita și care a salutat intervenția armatei.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro