Polonia: O lege de protecție a animalelor a creat o alianță neortodoxă între conservatori și verzi
Preocuparea pentru drepturile animalelor l-a forțat în cele din urmă pe liderul de facto al Poloniei, Jarosław Kaczyński, să își depășească aversiunea față de social media, scrie Politico.
Președintele în vârstă de 71 de ani, cunoscut deopotrivă pentru dragostea sa pentru pisici și aversiunea față de tehnologie, al Partidului Lege și Justiție (PiS) a făcut o apariție fără precendent pe TikTok pentru a-și exprima sprijinul pentru o lege care interzice creșterea animalelor pentru blană.
Săptămâna trecută PiS a prezentat o lege pentru protecția drepturilor animalelor care include printre măsuri interzicerea creșterii animalelor pentru blană, folosirea acestora în scopuri de divertisment (de exemplu la circ), limitarea sacrificărilor în funcție de precepte religioase și îmbunătățirea calității vieții animalelor de companie.
Legea este extrem de neobișnuită deoarece Varșovia este de obicei profund antipatizată de grupurile ecologiste datorită tentativelor de a permite exploatații forestiere în pădurea Białowieża și a afinității guvernului conservator pentru cărbuni.
Însă legislația prezentată de PiS a plasat conducerea partidului într-o alianță improbabilă cu activiștii de mediu.
„Trebuie să prevenim aceste lucruri rele din a se întâmpla. Fiecare om bun ar trebui să susțină această lege”, a declarat Kaczyński. Aceasta a lansat o campanie online care s-a viralizat sub hashtag-ul #stopfurchallenge care urmărește să promoveze sprijinul pentru lege.
Legea a fost deja introdusă în Sejm, camera inferioară a parlamentului Poloniei și va crea foarte probabil o coaliție extrem de atipică pentru scena politică a țării.
Ecologiști versus fermieri
Deși deocamdată este neclar dacă toți membrii PiS vor susține proiectul, partidul de stânga Lewica a anunțat deja că va vota legea în timp ce naționaliștii de la Konfederacia și-au exprimat opoziția față de ea, la fel ca Partidul Popular Polonez, o altă formațiune de dreapta.
Grupurile ecologiste au catalogat legea drept „un pas important” pentru a îmbunătăți condițiile de trai ale animalelor din țară.
„Sperăm că acesta este doar începutul unor schimbări esențiale în domeniul creșterii animalelor”, a anunțat într-un comunicat Dominika Sokołowska de la Greenpeace Polonia, adăugând că „în prezent se lucrează la Politica Agricolă Comună deci este un moment foarte bun să ne uităm la relația dintre om și natură mai pe larg”.
Însă fermierii polonezi sunt nemulțumiți de schimbările propuse, Federația Sindicatelor Producătorilor Agricoli afirmând într-un comunicat că legea, pe care o descrie drept „idei negândite”, ar putea cauza intrarea în colaps a mii de ferme, scăderea semnificativă a exporturilor și creșterea prețurilor la alimente.
Fermerii subliniază că Polonia este al treilea cel mai mare producător global, și al doilea la nivel european, de blănuri animale, după Danemarca și China, crescând în principal vulpi și nurci.
Aceștia adaugă că interdicția ar putea afecta și industria cărnii de pui a țării, cea mai mare din Uniunea Europeană, întrucât animalele crescute pentru blană consumă resturile de pui care nu pot fi comercializate.