Nigeria: Un băiat de 13 ani a fost condamnat la 10 ani de închisoare pentru blasfemie
UNICEF a condamnat sentința de 10 ani de închisoare pentru blasfemie primită de un băiat nigerian în vârstă de 13 ani, relatează CNN.
Omar Faroug a fost condamnat într-o instanță șaria din statul Kano din nord-vestul Nigeriei după ce a fost acuzat de folosirea unor cuvinte vulgare la adresa profetului Mahomed într-o ceartă cu un prieten. Băiatul a fost judecat de către aceeași curte care recent l-a condamnat la moarte pe pe Yahaya Sharif-Aminu, un cântăreț în vârstă de 22 de ani pentru blasfemie la adresa profetului Mahomed.
Condamnarea lui Faroug contravine Cartei africane privind drepturile și bunăstarea copilului și constituției nigeriene, potrivit lui Kola Alapinni, avocatul băiatului, acesta declarând pentru CNN că a făcut apel la decizie. Alapinni a afirmat pentru televiziunea americană că el și alți avocați care lucrau la caz nu au primit acces la clientul său din partea autorităților din statul Kano, avocatul relatând că a aflat despre caz din întâmplare în timp ce îl reprezenta pe cântărețul condamnat la moarte.
„Am aflat că au fost condamnați în aceeași zi, de către același judecător, în aceeași instanță, pentru blasfemie și am realizat că nimeni nu vorbește despre Omar așa că a trebuit să ne mișcăm rapid să facem apel în cazul său”, a povestit acesta, adăugând că „blasfemia nu este recunoscută de legea nigeriană. Este contradictorie constituției Nigeriei”.
Avocatul a relatat că mama băiatului a fost nevoită să fugă într-o localitate învecinată după ce mulțimi de justițiari au năvălit asupra locuinței familiei după arestarea băiatului.
„Toată lumea de aici este speriată și trăiește cu teama unor represalii”, a precizat Alapinni.
UNICEF a emis un comunicat miercuri exprimându-și „îngrijorarea profundă” cu privire la sentință, afirmând despre aceasta că este greșită și „încalcă toate principiile de bază legate de drepturile copilului și justiția juvenilă pe care Nigeria – și prin urmare și statul Kano – le-a semnat”.
Statul Kano, la fel ca restul statelor predominant musulmane din Nigeria, practică legea șaria în paralel cu legea laică.
UNICEF a făcut apel la guvernul nigerian și autoritățile din statul Kano să revizuiască urgent cazul și întoarcă sentința, a anunțat organizația într-un comunicat.
Citește și: