Sari direct la conținut

EU are nevoie de un sistem „obligatoriu” de solidaritate privind migrația, afirmă comisarul european pentru Afaceri interne

HotNews.ro
Ylva Johansson alaturi de premierul suedez Stefan Lofven, Foto: IBL / Shutterstock Editorial / Profimedia
Ylva Johansson alaturi de premierul suedez Stefan Lofven, Foto: IBL / Shutterstock Editorial / Profimedia

Comisarul european pentru afaceri interne, Ylva Johansson, a declarat sâmbătă că un sistem „obligatoriu” de solidaritate privind imigrația trebuie convenit între statele membre, relatează Euractiv.

„Trebuie să fie obligatoriu, toate statele membre trebuie să ajute când există o situație prin care un stat membru se află sub presiune, când există numeroși oameni care au nevoie de protecție”, a declarat comisarul european pentru AFP, adăugând că „însă trebuie să luăm în considerare și tipul de ajutor”.

Declarațiile Ylvei Johansson au fost făcute în contextul în care aceasta este așteptată să prezinte în această săptămână un mult așteptat plan de reformare a solicitărilor de azil, o parte din cele 27 de state membre ale Uniunii Europene rămânând ostile ideii de a accepta refugiați și migranți.

Tentativele de a reloca solicitanți de azil în cadrul blocului comunitar au fost respinse în ultimii ani de grupul de la Vișegrad format din Ungaria, Polonia, Cehia și Slovacia.

„Nu este vorba doar de relocare, ar putea fi vorba și de alte situații precum ajutorarea [refugiaților] de a se întoarce în țările de origine”, a mai precizat comisarul european.

Johansson a refuzat să ofere detalii cu privire la „Pactul pentru Azil și Migrație” care urmează să fie prezentat în 23 septembrie, la două săptămâni după ce incendiul din tabăra Moria a lăsat mii de refugiați și migranți fără adăpost, incidentul de pe insula Lesbos fiind văzut ca emblematic pentru eșecul UE de a ajunge la un acord privind o politică privind migrația.

Comisarul european a admis de asemenea că găsirea unei „propuneri care să fie acceptată de toate statele membre și de către parlament (n.r. european)” va fi o „sarcină dificilă”.

„Bănuiala mea este că atunci când îmi voi prezenta propunerea nu voi avea parte de vreun ‘uraaa, am câștigat’”, a adăugat Johansson, afirmând însă că speră ca propunerea sa să fie considerată un „compromis adecvat”.

Miercurea trecută, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că intenționează să abroge controversatul Regulament de la Dublin sub care solicitările de azil sunt gestionate în țara în care aceștia intră pentru prima dată în spațiul comunitar, o regulă menită să împiedice înaintarea unor solicitări multiple.

Însă Regulamentul de la Dublin permite și deportarea migranților în prima țară în care au intrat în UE de către un alt stat membru al blocului comunitar, o regulă pe care unele țări ca Grecia și Italia o consideră nedreaptă deoarece poziționarea lor geografică în sudul Europei le face de cele mai multe ori prima țintă pentru migranții și solicitanții care doresc să ajungă în Europa.

Citește și:

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro