Curtea de Justiție a UE a validat tentativa orașelor europene de a lua măsuri împotriva proprietarilor care își închiriază locuințele pe Airbnb
Cea mai înaltă instanță a Uniunii Europene a validat marți tentativa mai multor orașe europene de a lua măsuri împotriva platformelor online de închiriere a locuințelor precum Airbnb, relatează Reuters și Barrons.
De la Amsterdam la New York și Paris, autoritățile au dat vina pe Airbnb pentru criza tot mai accentuată a locuințelor din orașele lor care a alungat rezidenții cu venituri scăzute.
Hotărârea Curții de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) a venit după ce o instanță franceză a cerut îndrumare asupra unui caz în care erau implicați doi proprietari ai unor apartamente din Paris care au fost amendați după ce și-au închiriat locuințele pe Airbnb fără permisiunea autorităților pariziene. Proprietarii din Paris sunt obligați să declare închirierea unei a doua locuințe autorităților locale.
CJUE a afirmat în motivarea deciziei de marți că măsura este justificată întrucât este proporțională și limitată, neincluzând și închirerea locuințelor primare.
„Legislația națională care face necesară autorizarea închirierii pe termen scurt a locuințelor unor clienți tranzitorii care nu își stabilesc reședința acolo este consecventă cu legea Uniunii Europene”, au afirmat judecătorii CJUE.
„Combaterea deficitului de locuințe pe termen lung este un raționament superior în legătură cu interesul public și justifică o asemenea legislație”, a adăugat instanța.
Airbnb, care nu este parte în proces, a afirmat că decizia va avea un impact minim asupra operațiunilor sale din Paris întrucât vasta majoritate a gazdelor de pe platforma sa își închiriază locuințele primare, nefiind însă clar despre ce procent este vorba deoarece compania nu furnizează astfel de informații.
„Salutăm această decizie deoarece va ajuta la clarificarea regulilor pentru gazdele care își împart locuințele lor secundare din Paris”, a anunțat compania într-un comunicat, adăugând că „dorim să lucrăm îndeaproape cu autoritățile locale asupra unor reglementări proporționate care pun familiile și comunitățile locale pe primul loc și care să funcționeze pentru toată lumea”.
Parisul limitează la 120 de zile pe an închirierea pe termen scurt a locuințelor, Franța fiind a doua cea mai mare piață a Airbnb după Statele Unite.
Citește și: