FOTO „Pirații din Pacific”: Povestea USS Kidd, singura navă a marinei americane ce are permisiunea să arboreze steagul pirat
Distrugătorul american USS Kidd a arborat săptămâna aceasta steagul piraților în timp ce se întorcea la baza sa navală din Washington, relatează Business Insider.
O fotografie a marinei americane arată steagul neobișnuit, cunoscut drept Jolly Roger în spațiul anglo-saxon, arborat alături de steagul american în timp ce distrugătorul intră în portul Bazei Navale Everett din Washington după o misiune dintr-o zonă de operațiuni care a inclus Insulele Caraibe.
Deși istoric steagul cu craniu și oase este asociat cu pirateria, echipajele de pe submarine au adoptat drapelul în timpul Primului Război Mondial după ce submarinul britanic HMS E-9 l-a arborat după scufundarea crucișătorului german Hela.
Arborarea Jolly Rogerului a devenit o tradiție care s-a răspândit mai departe de Marina Regală a Regatului Unit și a ajuns să simbolizeze încheierea cu succes a unei patrule, nu neapărat scufundarea unei nave inamice.
În 2017 marina americană a publicat o fotografie cu submarinul USS Jimmy Carter arborând steagul pirat în timp ce se întorcea la baza sa navală din Kitsap-Bangor.
Submarinul USS Jimmy Carter cu steagul pirat arborat
Distrugătorul USS Kidd a fost trimis în misiune în luna aprilie pentru a sprijini operațiunile împotriva traficului de droguri și la un moment dat a ajutat Garda de Coastă să intercepteze 805 kilograme de cocaină în valoare de aproximativ 30 de milioane de dolari.
Dar nu acesta este motivul pentru care nava arborează Jolly Rogerul.
Primul USS Kidd a fost un distrugător denumit după contraamiralul american Isaac Kidd, ucis în timpul atacului japonez asupra bazei navale de la Pearl Harbour la bordul navei-fanion a marinei SUA la momentul respectiv, cuirasatul USS Arizona.
Contraamiralul era poreclit „Cap”, o referință la piratul scoțian Captain (căpitanul) William Kidd. Echipajul primului distrugător USS Kidd, lansat la apă în 1943, a adoptat piratul drept mascotă a navei. În timpul primei misiuni a vaporului echipajul a arborat steagul pirat cu permisiunea văduvei contraamiralului care a convins marina să permită acest lucru.
Echipajul USS Kidd a devenit cunoscut ulterior drept „Pirații din Pacific”, USS Kidd rămânând până în prezent singura navă de suprafața a marinei SUA căreia i se permite arborarea drapelului Jolly Roger.
Distrugătorul USS Kidd cu steagul Jolly Roger
Distrugătorul de clasă Arleigh-Burke lansat la apă în 2007 a devenit a treia navă care poartă numele fostului contraamiral și „continuă tradiția de a arbora Jolly Rogerul cu mândrie și distincție”, potrivit marinei americane.
Fotografia de săptămâna aceasta cu USS Kidd arborând steagul pirat a apărut la doar câteva luni după ce Pentagonul a emis un memorandum prin care restricționează arborarea unor anumite tipuri de steaguri.
Însă un purtător de cuvânt al marinei americane a declarat pentru Insider că „Jolly Rogerul este drapelul de unitate al USS Kidd”, adăugând că arborarea sa „este permisă în mod explicit de memorandum”.
Citește și: