Sari direct la conținut

Aproape 1.000 de deținuți au evadat după un atac asupra unei închisori din RD Congo

HotNews.ro
Militii RD Congo, Foto: Alexis Huguet / AFP / Profimedia Images
Militii RD Congo, Foto: Alexis Huguet / AFP / Profimedia Images

Bărbați înarmați au eliberat cel puțin 900 de prizonieri dintr-o închisoare din estul Republicii Democrate Congo în urma unui atac coordonat în primele ore ale zilei de marți, a anunțat primarul orașului în care se află penitenciarul, acesta acuzând un grup militant islamist de atac, transmit Reuters și MSN.

Doar 100 din cei peste 1.000 de deținuți au rămas în spatele gratiilor în urma unor atacuri simultane asupra închisorii Kangbavi și a bazei militare care apăra penitenciarul, potrivit primarului Modeste Bakwanamaha.

„Din păcate, atacatorii care au venit în număr mare, au reușit să spargă poarta cu echipamente electrice”, a declarat acesta pentru Reuters, precizând că „credem că ADF se află în spatele [atacului]”.

Forțele Democratice Aliate (FDA), un grup armat ugandez activ în estul Congo încă din 1990, a ucis peste 1.000 de civili de la începutul anului 2019, potrivit datelor ONU, în pofida unor campanii repetate menite să distrugă organizația.

Nicio grupare nu a revendicat deocamdată atacul în urma căruia doi deținuți au fost împușcați mortal. Poliția relatează că aici ar fi fost încarcerați un număr de 1.300 de deținuți, o cifră mai mare decât cea furnizată de primarul Bakwanamaha.

Un număr similar de deținuți au evadat când închisoarea a fost atacată în 2017. Militanți din mai multe grupări sunt încarcerați la penitenciarul Kangbayi, inclusiv membri ADF.

Bakwanamaha a declarat că zvonuri privind o posibilă evadare orchestrată de luptători FDA au început să circule cu câteva zile înaintea atacului.

Armata congoleză a declanșat anul trecut o operațiune pe scară largă împotriva insurgenților FDA, gruparea abandonându-și bazele și incepând să atace civili.

Mai multe atacuri atribuite FDA au fost revendicate și de Statul Islamic deși experții ONU afirmă că nu există dovezi privind o legătură directă între cele două grupări teroriste.

Citește și:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro