Sari direct la conținut

Nicușor Dan speră că referendumul din București va fi transpus în lege în următoarele șase luni. Pe cine vede succesor al său la primărie, dacă va deveni președinte

HotNews.ro
Nicușor Dan, în interviu la Hotspot
Nicușor Dan Foto: HotNews

Primarul general al municipiului Bucureşti, Nicuşor Dan, a afirmat, la TVR Info, că rezultatele referendumului local din Capitală ar putea fi transpuse în lege în următoarele șase luni. În ce privește candidatura sa la prezidențiale și eventualitatea unui succes al său, Nicușor Dan crede că primarii de sector vor dori să-i ia locul la Primăria Generală.

Primarul general crede că implementarea hotărârii de la referendum privind centralizarea la Primăria Capitalei a deciziilor privind autorizațiile de urbanism poate fi implementată imediat.

„Chiar noul ministru şi fostul ministru al Dezvoltării, domnul Cseke, a declarat la audierile din Parlament că doreşte să finalizeze dezbaterea pe Codul urbanismului. Codul urbanismului sistematizează toată legislaţia principală şi secundară pe care o aveam şi pe urbanism, şi pe construcţii. Şi aici trebuie modificate câteva articole care să spună că toată activitatea de urbanism şi construcţii, autorizarea pe urbanism şi construcţii în Bucureşti se face de către Primăria Capitalei. Deci aici e o chestiune de, cum să zic, o muncă de o jumătate de zi pentru a pune în acord nişte prevederi legale şi cu asta discuţia s-a încheiat”, a explicat Nicuşor Dan, citat de News.ro.

În schimb, împărțirea bugetului local între primăriile de sector și Primăria Generală prin decizia Consiliului General al Municipiului București este mai dificil de implementat.

„Sunt mai multe mecanisme legislative care trebuie modificate. Pe de o parte, Legea finanţelor publice locale sau Legea bugetului naţional, care priveşte împărţirea între Primăria Capitalei şi Primăriile de Sector. Pe de altă parte, Codul fiscal, care vorbeşte de cum se împart banii din taxele şi impozitele locale şi pe de altă parte, atribuţiile Primăriei Capitalei şi Primăriilor de Sector, aşa cum sunt prevăzute în Codul urbanismului. Sunt chestiuni de o anumită complexitate, nu deosebit de complexe, care, în opinia mea, pot să fie finalizate în legislatura care începe în februarie şi se termină în iunie 2025”, a precizat edilul.

Datele finale ale referendumului local din Bucureşti, din 24 noiembrie, arată că peste 60% dintre cei care au votat au răspuns ”Da” la primele două întrebări, cele referitoare la emiterea autorizaţiilor de construire şi la aprobarea bugetelor.

Potrivit datelor oficiale ale AEP, 40,97% dintre bucureşteni au participat la referendumul local, acest procent depăşind pragul pentru validare.

În ce privește un eventual succes al său la alegerile prezidențiale, ceea ce ar însemna vacantarea postului de primar general, Nicușor Dan crede că succesorul său ar putea fi unul dintre actualii primari de sector.

„Sunt convins că ei vor fi, în această ipoteză, primii care îşi vor dori. Şi pe bună dreptate, pentru că au un contact cu administraţia locală din Bucureşti, cunosc mai bine, adică au fost în contact direct cu cetăţenii, cunosc care sunt preocupările lor. Există acţiuni comune pe care le-am avut Primăria Capitalei cu primăriile de sector, deci cunosc tematica”, a afirmat primarul general al Capitalei.

INTERVIURILE HotNews.ro