Pentagonul despre retragerea trupelor din Somalia: Decizia nu reprezintă o schimbare a politicii SUA
Pentagonul a transmis printr-o declarație de presă că ordinul de retragere a trupelor din Somalia nu reprezintă o schimbare în politica SUA. Precizarea vine după ce președintele american în exercițiu, Donald Trump, a ordonat retragerea aproape integrală a trupeloramericane din Somalia până la data de 15 ianuarie, potrivit BBC News.
SUA au în zona în jur de 700 de soldați care ajută forțele locale în lupta împotriva militanților organizației teroriste Statul Islamic și a militanților al-Shabab.
Oficiali americani spun că o parte dintre efectivele militare vor fi mutate în țările vecine, pentru a permite operațiunile de la graniță.
În ultimele luni, președintele Trump a dispus măsuri similiare vizând trupele americane din Irak și Afghanistan. A fost, de altfel, partea centrală a politicii sale externe, Trump vorbind de la bun început despre întoarcerea soldaților americani acasă, pe motiv că operațiunile militare de peste graniță sunt ineficiente și costă extrem de mult.
Ordinul privind retragerea, care va avea loc cu doar câteva zile înainte de finalul mandatului său (ceremonia oficială de inaugurare a noii administrații Biden va avea loc pe 20 ianuarie, conform cutumei- n.red), este însă în contradicție cu poziția exprimată de fostul secretar al apărării Mark Esper, care a militat pentru menținerea trupelor în Somalia. Acesta a fost demis luna trecută.
Pentagonul a transmis printr-o declarație de presă că ordinul nu reprezintă o schimbare în politica SUA.
”Vom continua să combatem organizațiile extremiste violente care ar putea amenința țara noastră, asigurând în același timp menținerea avantajului nostru strategic în competiția dintre marile puteri”, se arată în declarație.
Unii experți au avertizat că retragerea SUA din Somalia ar putea încuraja militanți extremiști de pe coasta de vest a Africii.