Sari direct la conținut

Brexit: Negocierile privind acordul comercial post-tranziție se află pe o muchie de cuțit / Nicio înțelegere până acum, discuțiile vor continua luni

HotNews.ro
Brexit: Negocierile privind acordul comercial post-tranziție se află pe o muchie de cuțit / Nicio înțelegere până acum, discuțiile vor continua luni

Discuțiile pentru a ajunge la un acord comercial post-Brexit nu au ajuns la o concluzie luni însă negocierile vor continua pe parcursul zilei, Marea Britanie și Uniunea Europeană încercând să își rezolve neînțelegerile semnificative rămase pentru a evita un Brexit fără acord în doar 24 de zile, transmit Reuters și BBC.

Discuțiile de la Bruxelles se vor relua în cursul acestei zile pe fondul temerilor tot mai mari privind haosul care ar putea urma dacă Marea Britanie va ieși din UE fără o înțelegere comercială la 31 decembrie, premierul britanic Boris Johnson și președintele Comisiei Europene Ursula von der Leyen urmând să evalueze situația luni seara.

Șansele pentru a ajunge la un acord ar fi de 50-50, a declarat duminică premierul irlandez Michael Martin.

Banca de investiții JP Morgan a afirmat că șansele unui Brexit fără acord au crescut de la 20% la 33%.

Lira sterlină s-a prăbușit pe fondul îngrijorărilor că nu va exista nicio înțelegere privind schimburile comerciale dintre UE și Marea Britanie care se ridică la peste 800 de miliarde de euro anual.

Negociatorul-șef al UE, Michel Barnier, le-a declarat luni dimineața delegaților statelor membre că se simte „mai degrabă pesimist în legătură cu perspectivele unei înțelegeri”, potrivit unui diplomat care a participat la întâlnire.

„Negocierile dintre UE și Regatul Unit au intrat în stadiul final, timpul se scurge rapid”, a declarat un alt diplomat european, adăugân că „este timpul ca Regatul Unit să aleagă între…un deznodământ pozitiv sau un deznodământ fără un acord”.

În Londra, un parlamentar din Partidul Conservator condus de Boris Johnson a declarat că Franța va trebui să fie de acord cu concesii majore în ceea ce privește pescuitul și că UE va trebui să renunțe la ceea ce acesta a descris ca fiind „noi cereri” privind competiția corectă.

Ministrul de externe irlandez Simon Coveney a declarat pentru RTE News că „mi-ar plăcea să ofer vești mai pozitive dar în acest moment negocierile par că stagnează și barierele din calea progresului încă sunt foarte mult la locul lor”.

Marea Britanie, care a intrat în UE în 1973 a părăsit formal blocul comunitar la 31 ianuarie dar de atunci se află într-o perioadă de tranziție în care regulile privind comerțul, călătoriile și afacerile au rămas neschimbate.

Cele două părți poartă fără succes negocieri de mai multe luni pentru încheierea unui acord comercial post-Brexit pentru ca aceste reguli să rămână în vigoare și după expirarea periodei de tranziție la 31 decembrie 2020.

Trei puncte blochează încă încheierea unui acord: accesul pescarilor europeni în apele britanice, garanţiile cerute de Bruxelles în materie de concurenţă şi modul de rezolvare a diferendelor în viitorul acord.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro