Sari direct la conținut

Papa Francisc va merge în Irak. Aceasta va fi prima vizită externă de după declanșarea pandemiei

HotNews.ro
Papa Francisc, Foto: Maria Laura Antonelli-AGF / Shutterstock Editorial / Profimedia
Papa Francisc, Foto: Maria Laura Antonelli-AGF / Shutterstock Editorial / Profimedia

Papa Francisc va merge în Irak în perioada 5 – 8 martie 2021, a anunțat purtătorul de cuvânt al Vaticanului, Matteo Bruni. Matteo Bruni a spus că Papa Francisc a acceptat invitația Irakului și a Bisericii Catolice locale, urmând să facă o călătorie apostolică în timpul căreia va vizita Bagdad, Irbil, Mosul și Qaraqosh, transmite Mediafax.

Programul detaliat al călătoriei „va fi publicat în timp util și va ține seama de evoluția pandemiei”, a precizat el.

„Vizita Papei este un mesaj de pace”, a comentat guvernul de la Bagdad.

Va fi prima călătorie a Suveranului Pontif din ultimele 15 luni. În acest an, toate vizitele internaționale au fost anulate din cauza pandemiei.

„Corriere della Sera” scrie că Papa Francisc se gândea de mai multă vreme să viziteze țara devastată de ani de zile de război. Cel mai recent a vorbit despre acest lucru în iunie 2019: „Un gând insistent mă însoțește gândindu-mă la Irak ca să poată privi înainte prin participarea pașnică și concertată la edificarea binelui comun a tuturor componentelor, inclusiv religioase, ale societății și să nu cadă din nou în tensiunile care provin din conflictele niciodată stinse ale puterilor regionale”.

Pe 25 ianuarie a acestui an, l-a primit la Vatican pe președintele irakian Barham Salih. S-a vorbit despre „promovarea stabilității și a procesului de reconstrucție, încurajarea dialogului și căutarea soluțiilor adecvate pentru cetățeni”.

În special, Suveranul Pontif a insistat atunci asupra „importanței păstrării prezenței istorice a creștinilor” și „necesității de a le garanta securitatea și un loc în viitorul țării”.

Primul papă care a vrut să meargă în Irak pe urmele patriarhului biblic Abraham a fost Ioan Paul al II-lea, dar vizita a fost amânată de autoritățile irakiene ale timpului și nu s-a mai transformat în realitate.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro